Može li povijesna baština pomoći razvoju IT poduzetništva?

Susret trgovačke povijesti i IT budućnosti u solinskom krugu.

Sponzorirani članak | 30.03.2023. / 13:18

Galerija

Kada se na jednom mjestu susretnu priče povijesti, iz salonitanskih davnina kada je Solin bio poznata luka i trgovačko središte i vizija budućnosti temeljena na suvremenim tehnologijama, nastane dobra poslovna priča i, figurativno rečeno, zatvori se krug. A današnji KRUG je kreativni razvojni ured Grada Solina te coworking prostor za sadašnje i buduće poduzetničke inicijative i startupe otvoren početkom ožujka zahvaljujući sufinanciranju sredstvima Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020. Dio europskih financijskih sredstava osiguran je kroz projekt TEMPUS (TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage), a dio od strane Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) koja je prepoznala potencijal nekadašnje salonitanske luke i potrebu razvoja IT ekosustava.

U okviru projekta Tempus, u novom centru “KRUG”, bit će predstavljena i pomorska baština, stara salonitanska luka koja će mladim poduzetnicima biti dodatni poticaj da rade na prostoru na kojem je prije čak dvije tisuće godina bujao život i gospodarska aktivnost kroz pomorstvo i trgovinu.

Sinergija EU projekata i startup poduzetništva

Interes za pokretanjem startupova u Splitsko-dalmatinskoj županiji posljednjih godina je u značajnom porastu. Prostori poput novootvorenog KRUG-a, coworking prostori i kreativni uredi jako su popularni među mladim tvrtkama jer nude ono što često sami ne mogu priuštiti - uredski prostor i infrastrukturu.
Gradovi i općine koje bi mogle, a i željele ulagati u startup infrastrukturu, često su ograničeni vlastitim proračunima, te jedno od rješenja koje se nudi je financiranje europskim sredstvima. Grad Solin je korištenjem europskog novca iz projekta TEMPUS i pomoći Splitsko-dalmatinske županije uspio preurediti stare prostorije NK Solin u novi coworking prostor “KRUG” u kojem će svoj poduzetničku put uskoro započeti novoosnovane tvrtke. Kreativni razvoj ured KRUG upravo je primjer uspješne suradnje lokalne i regionalne samouprave, obnove napuštenih prostora za razvoj poduzetništva, eu financiranja iz fondova prekogranične suradnje.

Poslovni prostori KRUGA su ukupne površine 216,45 m2, od toga: coworking prostor 97,06 m2, 6 radnih stanica sa po 2 radna mjesta, prostor za sastanke 1 – 10,01 m2, prostor za sastanke 2 – 13,77 m2, ured – 10.96 m2, konferencijska i prezentacijska dvorana – 47,54 m2 i servisni i pomoćni prostori. Ukupna vrijednost investicije iznosi gotovo milijun eura od kojih je adaptacija prostora sufinancirana europskim novcem te sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od 71.670,32 eura.

PR (Foto: PR)

- Glavni benefit je što smo ove derutne prostorije priveli primarnoj svrsi, a to je da ćemo ih uskoro dati na korištenje poduzetnicima početnicima. Drugi benefit ovog projekta je to što je to samo jedan u nizu projekata koji je realiziran sredstvima europske unije, konkretno prekogranične suradnje Hrvatska-Italija kroz projekt Tempus gdje je Grad Solin kao nositelj projekta dobio 260 tisuća eura nepovratnih sredstava. I treći benefit je to što smo iskoristili mogućnost te smo osim ovih prostora uredili i kompletne prostorije NK Solin sa svim popratnim sadržajima", pojašnjava gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i dodaje kako će KRUG prije svega biti na raspolaganju novoosnovanim tvrtkama i poduzetnicima početnicima kako bi im uz optimalne uvjete, minimalnu cijenu najma, dali mogućnost da do treće godine poslovaja koriste ove prostore i kada stanu na svoje poduzetničke noge, mogu zakoračiti dalje u poduzetnički svijet a svoje mjesto prepustiti novim mladim poduzetnicima.

Projekt TEMPUS kojim je sufinanciran novi prostor u Solinu - KRUG, prekogranični je projekt koji ima za cilj testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja i stvaranja dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici. Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014 – 2020. U projektu sudjeluje 9 partnera iz Hrvatske i Italije, a iz Splitsko-dalmatinske županije, partneri su Grad Solin i JU RERA.

JU RERA kao regionalni koordinator i produžena ruka Splitsko-dalmatinske županije posljednih godina intezivira sudjelovanje u projektima financiranim iz Europskog regionalnog fonda i kontinuirano potiče gradove i općine, udruge i tvtke na uključivanje u projekte, s ciljem ravnomjernog i održivnog razvoja županije.

PR (Foto: PR)

Digitalna Dalmacija kao motor razvoja regionalne startup scene

Splitsko-dalmatinska županije prepoznala je da i regionalna uprava može imati jednu od ključnih uloga u razvoju IT startup ekosustava. Putem Centra za digitalnu transformaciju - Digitalna Dalmacija, već nekoliko godina uspješno radi na izgradnji i razvoju IT ekosustava kroz edukacije za djecu od osnovnoškolske dobi do pomoći startupima koji tek trebaju početi s poslovanjem do onih koji sa svojim gotovim proizvodima izlaze na globalno tržište

.“Ukoliko želimo biti digitalna županija, moramo tome pristupiti sustavno i stvarati ekosustav u kojem će se IT zajednica moći razvijati. Mi u Digitalnoj Dalmaciji fokusirani smo već šest godina na produkciju sadržaja koji će jačati digitalne kompetencije mladih ljudi već od osnovne škole. Sve one koji imaju dobru poduzetničku ideju uključujemo u našu Startup akademiju gdje svoju ideju razvijaju s mentorima - uspješnim poduzetnicima i poslovnjacima. Ponosni smo što čak 70% polaznika naše Startup akademije otvori svoje startup tvrtke odmah nakon završetka akademije. A tu su i jedinstveni programi obuke programera u suradnji s IT tvrtkama - Junior Dev. Svjesni smo da uvijek postoji potreba za novim poslovnim prostorima za mlade tvrtke, pa uz inkubator PICS koji imamo na FESB-u, a uskoro očekujemo i otvorenje Županijskog IT centra koji je zamišljen kao startup inkubator, coworking i dnevni prostor.” - ističe Damir Brčić, voditelj centra za digitalnu transformaciju - Digitalna Dalmacija.

Više o projektu TEMPUS pronađite na web stranicama projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/tempus i https://myportheritage.eu/.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti