Canonical, tvrtka koja stoji iza operativnog sustava Ubuntu, lansirala je novu Indiegogo kampanju u kojoj želi prikupiti 32 milijuna dolara kako bi napravili Ubuntu Edge. O čemu se radi?

Naime, Ubuntu Edge je projekt smartphonea kojim kompanija želi ujediniti stolna računala i smartphone, odnosno staviti smartphone u centar našeg života. Iako je djelomično to već slučaj danas, ako ovaj projekt zaživi, Edge bi u potpunosti mogao izbaciti PC, odnosno postati njegova zamjena.

O tzv. "konvergenciji računala" govori se već duže vrijeme. Pametni telefoni imaju sve sličnije tehničke karakteristike laptopima i stolnim računalima, pa je moguće da upravo Edge postane prava prekretnica u toj konvergenciji.

Osobno smatram kako ćemo uskoro računala zamijeniti smartphoneima odnosno tabletima. Uređaj će biti sveprisutan, odnosno moći ćemo ga koristiti van ureda, kod kuće ili na moru, te u uredu tako da ga spojimo na konzolu i veliki monitor nakon čega ćemo imati desktop verziju operativnog sustava, umjesto mobilnoga kada smo u pokretu.

Kampanja s ciljem prikupljanja 32 milijuna dolara je svakako ambiciozna, no Canonical je kompanija koja ima vrlo dobar community i vjerujem kako će se dobar dio novaca skupiti, no hoće li ostvariti svoj cilj? Odgovor na to pitanje ipak prepustimo vremenu.

Prije nego što u nastavku pogledate video o novom Ubuntu Edgeu, spomenimo nekoliko tehnikalija. Uređaj bi trebao imati zaslon od 4.5 inča rezolucije 1280x720 presvučen "sapphire" staklom koji je gotovo nemoguće ogrebati. Unutar njega nalazi se "najbrže dostupan" multi-core mobilni procesor, 4GB RAM-a i čak 128GB memorije. Baterija je dizajnirana da traje i traje, a tu je i dual-LTE čip koji omogućuje širi doseg WiFI signala. Za kraj spomenimo da uređaj podržava i Android operativni sustav, tako da bi samim time postao još praktičniji.

Dobro došli u novu eru računala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju