Možete li vjerovati? Ovo nisu kadrovi iz računalne igre, već najnovija noćna optika američke vojske

Scene u videu izgledaju kao da je riječ o isječcima iz neke najnovije računalne igre, no zapravo su snimljene kroz ENVG-B, najnoviji noćni optički uređaj američke vojske.

Branimir Vorša | 18.05.2021. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka vojska posljednjih je tjedana ovjavila više videa koja prikazuju pogled na bojno polje kroz otpiku za noćno promatranje, odnosno Enhanced Night Vision Goggles - Binocular (ENVG-B).

Najnoviji od te serije videa prikazuje američke vojnike , pripadnike topničke jedinice, kako ispaljuju hice iz M777 haubice na vojnom poligonu Yakima u američkoj saveznoj državi Washington.

Scene koje možete vidjeti snimljene su kroz spomenutu noćnu optiku i doista izgledaju kao ništa što smo dosad mogli vidjeti, a na momente više podsjećaju više na prizore iz računalne igre.

ENVG-B sustav je američki proizvod tvrtke Elbit Systems of America i u uporabi je u američkoj vojsci od jeseni 2019. godine te je stigao kao zamjena za PVS-14 noćne optičke uređaje.

Neke od značajki tog sustava su i da je vjerojatnost prepoznavanja cilja ljudske veličine na 150 metara udaljenosti visokih 80 posto, dok je prepoznavanje istog cilja na 300 metara 50 posto.

Taj sustav u sebi ima i termalnu kameru koja je spojena s noćnom optikom kako bi vojnicima pružila bolje raspoznavanje ciljeva u okolišu s narušenim vidnim poljem uzrokovanim primjerice dimom, prašinom, potpunim nedostatkom svjetla i slično.

ENVG-B u sebi ima i elemente proširene stvarnosti preuzete sa zaslona sustava Net Warrior.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti