Operativni sistem pod nazivom Boot to Geck teži k tome da se izgrade bolji temelji aplikacija otvorenog weba za mobitele i stolna računala.

Gecko je sistem renderiranja koji pogoni Firefox i ostale preglednike kao što je Camino, te email klijent Thunderbird.

Andreas Gal iz Mozille ističe kako je cilj B2K izgraditi kompletni, samostojeći operativni sistem za otvoreni web koji će se moći koristiti na tabletima i smartphoneima.

Android, mobilni operativni sistem iz Googlea, također nosi titulu 'otvorenog', te je zbog toga i privukao mnoge proizvođače tablet računala i smartphonea. No realnost je ipak malo drugačija.

Kako tržište mobilnih uređaja raste ogromnim brzinama tako su sve češće i tužbe među top proizvođačima, pa tako HTC koji na sebi nosi Android već Microsoftu mora plaćati proviziju po svakom prodanom uređaju, a u međuvremenu, prije dva tjedna HTC je izgubio parnicu za dva patenta od Appela sa kojim sada pokušava dogovoriti sporazum.

S obzirom da je Firefox poputno besplatan, a isto su i ostali Mozillini proizvodi, iz kompanije žele istu stvar napraviti i sa operativnim sistemom koji bi bio dostupan svima i bio bi besplatan, čime bi kompanija napravila velik korak prema ulasku na tržište mobilnih operativnih sistema.

Iako je operativni sistem tek u svoji začecima, vrijeme će pokazati hoće li se Mozilla moći boriti na tržištu sa Appleom, Googleom i Microsoftom koji već napreduju ogromnim koracima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju