Mozilla predstavila browser budućnosti – Firefox Reality

Dok smo u prošlom desetljeću internetom surfali pretežno na računalima, sada dominiraju pametni telefoni i tableti, a Mozilla priprema browser koji ćemo koristiti na uređajima budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2018. / 08:27

Firefox Reality (Foto: Mozilla) (Foto: Mozilla)

Prije desetak godina internetom smo surfali većinom na računalima, danas i dalje surfamo na računalima, no velikom broju ljudi primarni su uređaji za pregledavanje sadržaja na internetu pametni telefoni i tableti. S obzirom na brz razvoj tehnologije, pitanje je na kojim ćemo uređajima i kako surfati mrežom za desetak godina.

Većina tehnoloških kompanija ulaže velike resurse u virtualnu i proširenu stvarnost, a u Mozilli također vjeruju kako će ove tehnologije dominirati u budućnosti te će upravo uređaji bazirani na virtualnoj i proširenoj stvarnosti biti dominantni uređaji s kojih ćemo pristupati internetu.

Za virtualnu i proširenu stvarnost

Ova kompanija zato već danas priprema prvi internetski preglednik koji razvija od nule i koji će se moći koristiti na raznim platformama, a prvenstveno će biti namijenjen uređajima za virtualnu i proširenu stvarnost – Firefox Reality.

Na Mozillinu blogu, najavljujući novi browser, napomenuli su kako je njihova misija osigurati da internet bude otvoren i pristupačan resurs koji će na prvo mjesto staviti ljude. Zbog toga već sada misle i na budućnost te ulažu vrijeme i resurse u nove i nadolazeće tehnologije i – stvarnosti.

Kako se tehnologija i sam web budu razvijali, Mozilla već sada želi biti spremna na sve izazove koji će doći s tim razvojem i s novitetima, tako da korisnicima odmah ponude jednostavno iskustvo surfanja internetom i u virtualnoj stvarnosti.

Neke konkretnije detalje o Firefox Realityju Mozilla ipak nije objavila – poznato je kako će ovo biti open-source višeplatformski browser i da će biti jako brz, a u kompaniji će posebnu pažnju posvetiti privatnosti, iako još ne znaju kako će izgledati privatnost na tim novim medijima.

Bitno je napomenuti kako je ovo internetski preglednik koji će biti izgrađen za budućnost. Virtualna i proširena stvarnost, napominju u Mozilli, i dalje su divlji zapad u kojem je puno nepoznanica. Sve je novo i sve se stalno mijenja, pa će u Mozilli posvetiti puno vremena pronalasku odgovora na brojna pitanja vezana za virtualnu stvarnost i način korištenja interneta u takvoj stvarnosti.

Izvor: Mozilla

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti