Mozilla predstavila ekstenziju za Firefox koja će vas čuvati od praćenja Facebooka

Zahvaljujući ekstenziji Facebook Container, korisnici Firefoxa moći će kontrolirati i izolirati svoj identitet s Facebooka od ostalih mrežnih aktivnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2018. / 07:56

Zaštita od Facebooka (Foto: Mozilla) (Foto: Mozilla)

Nakon što su informacije o Facebooku i Cambridge Analytici objavljene u javnosti, iz Mozille su nakon nekoliko dana objavili kako povlače svoje reklame s Facebooka, no čini se kako je to bio samo dobar PR potez kojim su privukli pažnju javnosti na novu opciju, tj. dodatak Firefoxu koji su predstavili ovog tjedna. Riječ je o Facebook Containeru, ekstenziji pretraživača kojom korisnici mogu kontrolirati i izolirati svoj identitet s Facebooka od ostalih mrežnih aktivnosti.

Firefox će s ovom instaliranom ekstenzijom tako će izolirati Facebook od ostalih aktivnosti putem internetskog preglednika, pa će ova društvena mreža puno teže pratiti druge stranice kojima se surfa. Ovako, napominju na Mozillinu blogu, ne morate brisati profile ili se prestati koristiti Facebookom ako strahujete za svoju privatnost, već sada imate na raspolaganju alat koji će ograničiti podatke koje ova mreža skuplja o vama – pri čemu napominju kako Mozilla ne prikuplja nikakve podatke korisnika ovog dodatka.

Facebook, osim što zna sve o korisnicima zahvaljujući podacima koje sami ostave na ovoj mreži, kao i aktivnostima na njoj, korisnike prate i na drugim internetskim stranicama kako bi znali što više o njima i prikazali im oglase bazirane na njihovim interesima, tj. oglase na koje bi mogli kliknuti.

Firefox Container možete skinuti na ovom linku – prilikom instalacije ta će ekstenzija izbrisati Facebookove cookies i odjaviti korisnike s Facebooka, a prilikom sljedeće prijave otvorit će container tab unutar kojeg se korisnici mogu normalno prijaviti i koristiti tu mrežu. Treba napomenuti kako se korisnici ove ekstenzije možda neće moći registrirati i prijaviti na druge stranice korištenjem podataka s Facebooka.

Ovaj dodatak za Firefox, napominju iz Mozille, ne bi mogao spriječiti da podaci korisnika završe u rukama analitičara Cambridge Analyitice, no korisnicima ipak omogućuje veću kontrolu privatnosti i skrivanje aktivnosti od ove društvene mreže.

Izvor: Mozilla Blog 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti