Mozilla testira nove značajke Firefoxa, uključujući slanje enkriptiranih datoteka

Mozilla intenzivno radi na dodavanju novih značajki svom internetskom pregledniku Firefoxu.

Martina Čizmić | 03.08.2017. / 17:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mozilla s vremena na vrijeme u svom "testnom laboratoriju" pripremi neku zanimljivu novost koju daju korisnicima na testiranje. Ako korisnici ocijene tu novost pozitivno, ona postaje dio Mozillina preglednika Firefox ili nova usluga iz Mozille.

Ovaj smo put za vas izdvojili dvije koje nam se čine najzanimljivijima, a ako želite saznati što sve Mozilla priprema za buduće verzije Firefoxa, možete pogledati na stranicama Firefox Test Pilota.

Send – slanje velikih datoteka pod ključem

Ako ste se ikad našli u situaciji da morate poslati veliku količinu datoteka, a ovdje govorimo o datotekam većima od 100 MB, vjerojatno ste koristili neki od besplatnih servisa za slanje poput JumboMaila ili WeTransfera.

No kad jednom učitate datoteku i pošaljete ju, najčešće morate upozoriti primatelja da mu šaljete datoteku preko tog servisa i onda čekati da primatelj preuzme datoteku da biste ga vi izbrisali.

Ekipa koja stoji iza Mozille odlučila je ponuditi svoj "servis" za slanje velikih datoteka i dokumenata (do 1 GB), ali s dodanom vrijednošću. Naime, pilot-projekt Send dodatno će i enkriptirati vaš dokument tako da ga ne može pročitati nitko osim primatelja.

Kako pojašnjavaju iz Mozille, Send prilikom učitavanja dokumenta stvara link koji pošiljatelj prosljeđuje primatelju. Svaki link aktivan je 24 sata ili do prvog preuzimanja dokumenta. Nakon toga briše se s njihova servera.

Zanimljivo je da Send ne nudi mogućnost slanja linka za preuzimanje direktno primatelju. Link, koji ujedno sadrži i ključ za dekripciju dokumenta, možete samo kopirati na računalo, ali na pošiljatelju je da odabere način na koji će ga poslati primatelju.

U Mozilli ističu kako oni vide samo osnovne informacije o dokumentu koji šaljete, kao što su ime dokumenta i njegova veličina, ali nemaju mogućnost pristupu tom dokumentu zbog enkripcije.

Želite li poslati nekome osjetljive dokumente, ovo bi mogao biti dobar izbor. Naravno, ako "preživi" testnu fazu.

 

Notes – bilježnica u Firefoxu

Još jedna novost koja dolazi iz Mozille direktno se tiče Firefoxa. Točnije, Mozillin tim eksperimentira s ugradnjom Notepada ili Bilješki direktno u internetski preglednik.

Tako kad sljedeći put nešto poželite zapisati, ne morate tražiti gdje vam se nalazi Notepad na računalu. Dovoljno je aktivirati opciju Notes u Firefoxu i krenuti s pisanjem.

Tim koji stoji iza ovog eksperimenta otvoren je za prijedloge i primjedbe pa se očekuje da će se Firefox Notes još mijenjati prije nego što postane uobičajena značajka preglednika.

Nama se čini baš zgodnim imati prostor za bilježenje zanimljivih stvari na koje naiđemo. Pogotovo jer Notes ostaje otvoren i prilikom prebacivanja iz jednog Taba u drugi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti