Mure VR: Umjesto u uredu, radite u virtualnoj stvarnosti

Breakroom omogućuje korisnicima da obavljaju svoj posao u virtualnom svijetu po svom odabiru.

Martina Čizmić | 01.06.2017. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi godinama pokušavaju uljepšati i poboljšati svoj radni prostor. Tako su bijelu boju zidova zamijenile žive boje i fotografije, male zatvorene urede veliki otvoreni prostori, a dosadne kantine pretvorene su u dizajnerska čudesa. Međutim, iako lijepo uređen prostor može potaknuti ljude na kreativnost i rad, činjenica je da svakome od nas ponekad prekipi te mu je potrebna pauza.

Upravo je za to stvoren Mure VR, tehnološki startup s Islanda koji želi spojiti posao i virtualnu stvarnost.

Točnije, želja im je stvoriti takvo okruženje u kojem zaposlenici mogu "pobjeći" iz dosadne stvarnosti ispunjavanja tablica ili odgovaranja na e-mailove, glasnih kolega i dosadnog ureda u virtualni svijet koji se može prilagoditi svakome od nas.

Naime, psiholozi su nedavno objavili istraživanje prema kojem je radnicima za oporavak kognitivnih sposobnosti (odnosno za bolju koncentraciju i rad) potreban odmor i mjesto gdje se mogu opustiti i ne misliti na posao.

U Mure VR žele stvoriti takav osjećaj i u onim uredima gdje baš i nemate priliku izaći i prošetati vrtom, parkom ili šumom.

Zato su stvorili aplikaciju Breakroom koja omogućuje korisnicima da obavljaju svoje redovne poslovne zadatke, ali uronjeni u virtualni svijet po svom odabiru.

Na korisniku je da odabere okružje u kojem se osjeća najudobnije - plaže, planine, ledenjake ili možda japanski vrt te potom doda prozore programa u kojima radi. Iako na prvi pogled djeluje kao nešto iz znanstvenofantastičnih filmova, rad u ovakvoj virtualnoj stvarnosti mogao bi pomoći ljudima koji rade u bučnim prostorima otvorenog koncepta.

Dovoljno je staviti na glavu neki VR set i uskočiti u Breakroom.

Kako je Breakroom još uvijek u razvoju, teško je zamisliti kako bi izgledalo da svi radnici u nekom uredu sjede za stolovima s VR setovima na glavama i ignoriraju jedni druge.

Ali da cijela ideja zvuči zanimljivo, pogotovo ako sjedite pored posebno glasnog kolege ili vam ured izgleda poput košnice zbog čega vam se teško koncentrirati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti