Ljudi godinama pokušavaju uljepšati i poboljšati svoj radni prostor. Tako su bijelu boju zidova zamijenile žive boje i fotografije, male zatvorene urede veliki otvoreni prostori, a dosadne kantine pretvorene su u dizajnerska čudesa. Međutim, iako lijepo uređen prostor može potaknuti ljude na kreativnost i rad, činjenica je da svakome od nas ponekad prekipi te mu je potrebna pauza.

Upravo je za to stvoren Mure VR, tehnološki startup s Islanda koji želi spojiti posao i virtualnu stvarnost.

Točnije, želja im je stvoriti takvo okruženje u kojem zaposlenici mogu "pobjeći" iz dosadne stvarnosti ispunjavanja tablica ili odgovaranja na e-mailove, glasnih kolega i dosadnog ureda u virtualni svijet koji se može prilagoditi svakome od nas.

Naime, psiholozi su nedavno objavili istraživanje prema kojem je radnicima za oporavak kognitivnih sposobnosti (odnosno za bolju koncentraciju i rad) potreban odmor i mjesto gdje se mogu opustiti i ne misliti na posao.

U Mure VR žele stvoriti takav osjećaj i u onim uredima gdje baš i nemate priliku izaći i prošetati vrtom, parkom ili šumom.

Zato su stvorili aplikaciju Breakroom koja omogućuje korisnicima da obavljaju svoje redovne poslovne zadatke, ali uronjeni u virtualni svijet po svom odabiru.

Na korisniku je da odabere okružje u kojem se osjeća najudobnije - plaže, planine, ledenjake ili možda japanski vrt te potom doda prozore programa u kojima radi. Iako na prvi pogled djeluje kao nešto iz znanstvenofantastičnih filmova, rad u ovakvoj virtualnoj stvarnosti mogao bi pomoći ljudima koji rade u bučnim prostorima otvorenog koncepta.

Dovoljno je staviti na glavu neki VR set i uskočiti u Breakroom.

Kako je Breakroom još uvijek u razvoju, teško je zamisliti kako bi izgledalo da svi radnici u nekom uredu sjede za stolovima s VR setovima na glavama i ignoriraju jedni druge.

Ali da cijela ideja zvuči zanimljivo, pogotovo ako sjedite pored posebno glasnog kolege ili vam ured izgleda poput košnice zbog čega vam se teško koncentrirati.