Musk objavio: SpaceX će proizvoditi raketno gorivo iz atmosferskog CO2, a to će biti bitno i za misiju na Mars

SpaceX namjerava započeti s proizvodnjom raketnog goriva iz CO2 prikupljenog iz Zemljine atmosfere, najavio je šef te kompanije Elon Musk.

Branimir Vorša | 14.12.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk otkrio je kako će njegova kompanija započeti s programom uzimanja ugljičnog dioksida iz atmosfere i pretvaranja u gorivo za njihove rakete. Musk je dodao da će taj program biti važan i za buduću misiju SpaceX-a na planet Mars.

Musk je najavu tog novog programa u SpaceX-u objavio putem Twittera te je pozvao sve zainteresirane da im se pridruže u tome.

Slika nije dostupna Nevolje u raju: Musk uputio dramatičan email zaposlenicima SpaceX-a, kompanija ima velik problem

SpaceX započinje s programom uzimanja CO2 iz atmosfere te njegovog pretvaranja u raketno gorivo. Molim, pridružite nam se ako ste zainteresirani... To će biti i važno za misiju na Mars, napisao je u objavi na Twitteru Musk.

Na njegovu objavu reagirao je YouTuber i astronom Scott Manley, koji je rekao da je pretvaranje CO2 u gorivo već dosad napravljeno, ali da je pretvaranje CO2 u raketno gorivo koje bi pogonilo Muskove Starship svemirske letjelice, zapravo neka posve nova razina.

Jedan od urednika Ars Technice, Eric Berger, s druge strane je istaknuo kako bi takav program "riješio sve veću zabrinutost oko klimatskih utjecaja lansiranja raketa u svemir".

Muskov bi Starship s vremenom istražio i planet Mars, odnosno koristio se za letove na Crveni planet i nazad na Zemlju.

Podsjetimo, Musk je 2020. godine tvrdio da će SpaceX pokušati poslati prvu misiju na Mars bez posade 2022. godine, a prvu misiju s posadom 2026. ili 2024. godine "ako bude sreće".

Slika nije dostupna Musk objavio detalje o "svetom gralu" svemirskih letova

Slika nije dostupna SpaceX sastavio svog gorostasa - najveću ikad napravljenu raketu za putovanje u svemir

Prema podacima iz SpaceX-a, Starship bi u orbitu trebala ponijeti teretna raketa, koja bi se nakon toga sigurno vratila na Zemlju. Jednom u orbiti, Starship bi trebao primiti novu zalihu goriva iz tanker letjelice, koja bi se nakon dostavljanja goriva isto tako trebala sigurno vratiti na Zemlju, a Starship bi započeo svoj šestomjesečni let prema Marsu.

Jednom na površini Marsa, Starship bi do goriva došao korištenjem lokalnih resursa, prije povratka na Zemlju, odakle bi se ponovno mogao isti brod koristiti za novi let na Mars.

Međutim, sam Musk je upozorio da neće svi preživjeti put do Marsa i nazad na Zemlju.

Možda se nećete moći vratiti živi, ali to je veličanstvena avantura i bit će to divno iskustvo, poručio je Musk.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti