Muskov Neuralink traži pokusne kuniće: Kreće s testiranjem svog čipa na ljudima

Neuralink je još u svibnju dobio zeleno svjetlo za početak studije, no tek sad kreću s potragom za pacijentima.

Martina Čizmić | 20.09.2023. / 09:23

Neuralink (Foto: AFP PHOTO / NEURALINK)

Neuralink, tvrka koja razvija čipove kojima bi se povezali ljudski mozak i računalo, objavila je kako je dobila odobrenje za početak prvog testiranja svog moždanog čipa na ljudima. 

Podsjetimo, Neuralink je do sad pokazao kako njihov čip funkcionira u laboratoriju i na majmunima, no ovo će biti prvo ispitivanje na ljudima i to pacijentima s paralizom. U Neuralinku očekuju da bi, nakon uspješne ugradnje, njihov čip omogućio pacijentima s ozljedom vratne kralježnične moždine i drugim paraliziranim pacijentima, samostalno komuniciranje putem računala. 

Neuralink Neuralink dobio zeleno svjetlo za testiranje moždanih implantata na ljudima

U studiju se mogu prijaviti pacijenti koji imaju paralizu zbog ozljede vratne kralježnične moždine ili amiotrofične lateralne skleroze. Za sad nije poznato koliko bi pacijenata moglo biti uključeno u studiju koja će trajati oko šest godina. Neuralink je tražio 10, no zbog pritiska regulatora taj je broj morao smanjiti. 

Kako su pojasnili iz Neuralinka, koristit će robota za kirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računalo (BCI) u regiju mozga koja kontrolira kretanje. 

Čak i ako se pokaže da je BCI uređaj siguran za ljudsku upotrebu, stručnjaci smatraju da će biti potrebno još barem jedno desetljeće da bi tvrtka dobila dozvolu za komercijalnu upotrebu. Naravno, ako sve prođe kako su zamislili. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti