Muskov vizionarski intervju iz 2004. godine: "Ono što radimo kritično je za budućnost NASA-e"

U intervjuu prije 16 godina Musk je ukazao na važnost suradnje NASA-e s privatnim sektorom i komercijalnim kompanijama koje će biti pokretač novog zamaha svemirske industrije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2020. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mislim da je ono što ćemo početi viđati tek početak novog razdoblja svemirskog istraživanja koje će predvoditi više komercijalne kompanije, nego vlada - ta se izjava Elona Muska danas, nakon što su prvi put u povijesti astronauti sa SpaceX-ovom raketom odletjeli na ISS, može primijeniti na aktualno stanje svemirske industrije. No posebno je zanimljivo to što je riječ o Muskovoj izjavi iz intervjua koji je dao CNN-u 2004. godine i rijetki su tada mogli zamisliti da će upravo njegova kompanija napraviti prvi korak s kojim će početi to novo razdoblje svemirskih letova.

Slika nije dostupna Musk: Cijelo čovječanstvo trebalo bi biti ponosno na ovaj trenutak, ali još ne želim proglasiti pobjedu

U istom intervju rekao je i da je ono što radimo kritično za budućnost NASA-e, što se danas također pokazalo istinitim jer se američka svemirska agencija umjesto na vlastite letjelice sada oslanja na komercijalne kompanije i njihovo istraživanje i razvoj. Način na koji privatne kompanije mogu pomoći NASA-i, prema Muskovim izjavama iz 2004., jest smanjenjem troškova "pristupa svemira", odnosno one mogu raditi zanimljivije stvari s postojećim budžetom.

Ako se gleda šira slika i budućnost, s tadašnjim NASA-inim budžetom nije bilo nikakve šanse da se i razmišlja o pothvatima poput putovanja na Mjesec ili na Mars, osim u slučaju drastične promjene u smanjenju troškova. Zato mislim da su kompanije poput SpaceX-a zaista vitalne za NASA-u i ispunjavanje njezine misije, rekao je Musk prije 16 godina.

Dok su danas te njegove najave iz prošlosti postale stvarnost, pitanje je hoće li se u budućnosti ispuniti i druge njegove ambiciozne najave poput putovanja na Mars i osnivanje kolonije na Crvenom planetu. SpaceX već ima planove za taj pothvat, koji uključuju i novu raketu Starship koju trenutačno razvijaju i testiraju njene prototipove. Iako Musk želi ljude na Mars poslati već sredinom ovog desetljeća, mnogi sumnjaju da će u tome uspjeti tako skoro, no jasno je kako šef Tesle i SpaceX-a od svog plana neće odustati.

Slika nije dostupna Amerika se vratila u igru: Pogledajte trenutak polijetanja astronauta

Što se budućnosti svemirske industrije tiče, u intervjuu iz 2004. spomenuo je i svemirski turizam i svemirske avanture koje će biti veliki pokretači industrije, a naravno SpaceX već ima planove o slanju turista u orbitu i na Međunarodnu svemirsku postaju - možda već sljedeće godine.

Ipak, prije potpunog slavlja, Elon Musk upozorio je kako misija odlaska astronauta s Crew Dragonom još nije gotova te predstoji možda i njezin najteži dio - povratak astronauta na Zemlju s kapsulom SpaceX-a, što će biti vrlo izazovno i možda još i teže u odnosu na samo lansiranje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti