Musk: Cijelo čovječanstvo trebalo bi biti ponosno na ovaj trenutak, ali još ne želim proglasiti pobjedu

Povratak je opasniji u nekim stvarima od lansiranja, tako da ne želim još proglasiti pobjedu, rekao je Musk.

Martina Čizmić | 31.05.2020. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Jedna je osoba lansiranje rakete Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon pratila s posebnom pozornošću. Za Elona Muska, to je bio još jedan događaj koji će njegovo ime i ime njegove tvrtke SpaceX upisati u povijest.

Čovjeka koji je prije 18 godina osnovao tvrtku za svemirska putovanja, bezbroj su puta ismijavali i nazivali ga "luđakom". No, sinoć u 21:22 sati po hrvatskom vremenu, taj je "luđak" uspio ostvariti ono što nije uspjelo ni mnogo većim i poznatijim tvrtkama - poslati američke astronaute u svemir na prvom komercijalnom letu.

Slika nije dostupna Amerika se vratila u igru: Pogledajte trenutak polijetanja astronauta

Slika nije dostupna Dan koji će Amerikanci još dugo pamtiti: SpaceX je privatizirao ljudske letove u svemir

Danas sam izuzetno emocionalan. Iskreno, teško mi je govoriti, rekao je Musk neposredno nakon lansiranja te dodao: Proveo sam 18 godina radeći za ovo, pa je teško povjerovati da se to zaista dogodilo.

I dok su u kontrolnoj sobi Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi pratili kako astronauti putuju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, Musk je slavio.

Nadam se da je ovo prvi korak u putovanju prema naseljavanju Marsa, prema životu koji bi potao višeplanetaran, prema bazi na Mjesecu i širenju izvan granica Zemlje, ponovio je Musk svoje dobro poznate želje i ciljeve.

No. lansiranje astronauta, iako je "povijesni dan" za SpaceX, NASA-u i cjelokupni američki svemirski program, samo je prvi korak u cijeloj misiji. Astronauti moraju sretno pristati na Međunarodnu svemirsku postaju, ostati gore neko vrijeme i onda se, isto tako sretno i vratiti.

Povratak je opasniji u nekim stvarima od lansiranja, tako da ne želim još proglasiti pobjedu, rekao je Musk.

Naime, glavni bi problem za Crew Dragon i njegove putnike mogao biti asimetični dizajn same kapsule, koji bi tijekom spuštanja mogao dovesti do prevelike rotacije kapsule i gubitka kontrole. Dodatna zabrinutost vlada i zbog padobrana koji bi se trebali otvoriti i usporiti spuštanje kapsule kroz atmosferu.

No, uspješan povratak astronauta nije dovoljan uspjeh za Muska.

Naravno, moramo ih sretno vratiti i moramo ponoviti tu misiju, da to postane redovna stvar, tako da nam predstoji mnogo posla. Ali ovo je nevjerojatno, to je nešto zbog čega bi čovječanstvo trebalo biti uzbuđeno i ponosno, rekao je Musk.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti