Amerika se vratila u igru: Njihovi astronauti ponovno u svemir lete s američkog tla, nacija u ekstazi

Lansiranje prve američke posade u američkoj raketi s američkog tla nakon 9 godina bilo je savršeno.

Martina Čizmić | 30.05.2020. / 20:03

Nakon što zbog loših vremenskih prilika nisu uspjeli lansirati kapsulu Crew Dragon s ljudskom posadom, NASA i SpaceX uspjeli su u 21:22 sati po hrvatskom vremenu obaviti sve što su planirali. 

Vremenske prilike ovaj su put bile naklonjene SpaceX-u i NASA-i, a cijelo lansiranje odrađeno je bez ikakvih problema. 

Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 bez problema spustila se natrag na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyem već se nalazi na putu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Predviđeno je da na svoje odredište stignu sutra tijekom posljiepodneva, a tamo bi trebali ostati maksimalno 120 dana, nakon čega će se vratiti na Zemlju.

Tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji, sudjelovat će u cijelom nizu testova i istraživanja koje astronauti u svemiru provode, ali će i testirati samu kapsulu Crew Dragon prije no što se s njom vrate na Zemlju. 

Po prvi put u 9 godina, lansirali smo američke astronaute na američkoj raketi s američkog tla. Veoma sam ponosan na timove NASA-e i SpaceX-a za ostvarivanje ovog trenutka, izjavio je šef NASA-e Jime Bridenstine.  

 

 

Baš kao i u srijedu, lansiranje iz Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi, uživo su pratili Elon Musk te američki predsjednik Donald Trump s obitelji.

Iskusni astronauti koje odgađanje nije omelo

Astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley već dobro znaju što ih čeka, jer je prvi pokušaj lansiranja otkazan samo 17 minuta prije predviđenog vremena.

No, obojica su iskusni astronauti koji su već boravili na Međunarodnoj svemirskoj postaji i imaju iskustva s odgođenim lansiranjima. Tako se Hurley prisjetio kako su čak pet puta otkazivali lansiranje prije no što su poletjeli prilikom njegovog prvog leta na shuttleu Endeavour.

 

 

 Ekipa zadužena za lansiranje uvjerena je da će se ono dogoditi, ako ne danas, onda tijekom nedjelje te da će im vrijeme u sljedećih 24 sata dopustiti da ipak ostvare zacrtani cilj te tako uđu u povijest kao prvi komercijalni svemirski let s američkog tla.

Iako je još jutros izgledalo kako bi lansiranje moglo biti upitno, čini se da su se vremenski uvjeti ipak popravili pa iznad Kennedyjevog svemirskog centra sja sunce, a nebo je relativno čisto od oblaka. 

Naime, u srijedu su šanse za uspješno lansiranje bile 60 posto, a lansiranje je ipak prekinuto. Za subotu meteorološki odjel američkog zrakoplovstva predviđao šanse od 50 posto. Kako ističu iz NASA-e, najveću zabrinutost izaziva mogućnost leta kroz kišu i guste oblake, ali i mogućnost pojave jakih udara vjetra i munja na većim visinama kroz koje raketa mora proći.

Slika nije dostupna Nepozvani gosti gotovo ugrozili NASA-ino i SpaceX-ovo povijesno lansiranje

Slika nije dostupna Zašto su NASA i SpaceX odustali od lansiranja u posljednji trenutak?

Slika nije dostupna Vrijeme je sve pokvarilo: Američki astronauti nisu poletjeli s američkog tla, sve je moralo biti odgođeno

Da bi lansiranje bilo odobreno i ostvareno svi parametri na cijelom putu do izlaska iz atmosfere moraju biti unutar prihvatljivih granica koje su stručnjaci iz NASA-e i SpaceX-a odredili.

Upravo zato u NASA-i već razmišljaju i o sljedećem rezervnom terminu koji bi bio u nedjelju, a za koji američko zrakoplovstvo ističe kako bi bilo nešto bolje od današnjeg, sa 60 posto šanse za povoljne vremenske uvjete.

 

 

 

U svakom slučaju, prvi je pokušaj pokazao da sve funkcionira kako treba i da bi, ako vremenski uvjeti dopuste, lasniranje trebalo proći bez ikakvih problema. 

Prijenos uvodnog programa započeo je u 17 sati, a lansiranje bi, kako je najavljeno, trebalo biti u 21:22 sati po hrvatskom vremenu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti