Zašto su NASA i SpaceX odustali od lansiranja u posljednji trenutak?

Vidimo kišne kapi na prozorima, javio je astronaut Hurley nekoliko trenutaka prije no što su im rekli da je polijetanje otkazano. Razumijemo da su svi pomalo razočarani, ali to je dio života.

Martina Čizmić | 28.05.2020. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je išlo po planu. Provjere su obavljene na vrijeme, astronauti u novim odijelima udobno su se smjestili u kapsulu Crew Dragon i s osmijehom na licu i uz često mahanje prema kameri pokazivali da su uzbuđeni zbog povijesnog leta.

No samo 17 minuta prije predviđenog trenutka polijetanja iz NASA-ina kontrolnog centra došla je informacija da se lansiranje odgađa. I to ne zbog neke nepredviđene pogreške u protokolu ili tehničkog kvara, već zbog vremena.

Otkako su počele posljednje pripreme za polijetanje rakete Falcon 9 i dvojice američkih astronauta, Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya, svi uključeni u misiju Demo-2 pomno su pratili kakvi će biti vremenski uvjeti.

Slika nije dostupna Vrijeme je sve pokvarilo: Američki astronauti nisu poletjeli s američkog tla, sve je moralo biti odgođeno

Prognoza vremena nije im bila naklonjena. Gusti oblaci koji su od ranog jutra prekrivali nebo iznad Kennedyeva svemirskog centra na Floridi prijetili su otkazivanju lansiranja.

Pa zašto su onda, kad je već prognoza bila takva, ipak nastavili s pripremama i otkazali sve u posljednji tren?

Kako su tijekom prijenosa uživo pojasnili iz NASA-e, vrijeme u proljeće na Floridi je takvo da se veoma brzo sunčan dan može pretvoriti u kišu i oluju, ali i kiša u sunčan dan.

Uostalom, ovo nam je poslužilo kao još jedna vježba, rekao je direktor lansiranja iz SpaceX-a Mike Taylor.

Iz NASA-e su kasnije pojasnili kako su imali malo vremena u kojem su mogli obaviti lansiranje. Kako se točno vrijeme lansiranja približavalo, meteorolozi su ih upozorili da se nad područjem Kennedyjeva svemirskog centra skupljaju sve gušći oblaci, koji sa sobom donose kišu i munje. Za razliku od zrakoplova koji lete i kroz oluje, svemirske letjelice imaju nešto drugačije kriterije. I dok sami oblaci i kiša nisu problem, ekipu zaduženu za lansiranje rakete Falcon 9 i kapsule Crew Dragon zabrinula je razina elektriciteta u atmosferi. U prijevodu, postojala je velika mogućnost da kapsulu udari munja i tako izazove različite probleme - od kvara na elektronici do iskre koja bi mogla zapaliti gorivo i dovesti do eksplozije.

Bojali smo se da bismo, ako lansiramo raketu, mogli izazvati munju, pojasnio je NASA-in direktor Jim Bridenstine.

Da od polijetanja vjerojatno neće biti ništa, primijetili su i astronauti.

Vidimo kišne kapi na prozorima, javio je astronaut Hurley nekoliko trenutaka prije no što su im rekli da je polijetanje otkazano. Razumijemo da su svi pomalo razočarani, ali to je dio života.

No iako su milijuni gledatelja diljem svijeta, a i visoki uzvanici poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, bili razočarani ishodom, astronauti su ostali u dobrom raspoloženju.

Svi su bili izvrsni. Bila je to dobra vježba, a sve ćemo ponoviti u subotu, rekao je Hurley prije izlaska iz kapsule.

I čelnici NASA-e uvjereni su da će subota biti taj "povijesni dan".

Imali smo 'mokri pokus'. Nismo dosad imali 'mokri pokus' s našim astronautima u punoj opremi. Svaki put kad to napravimo, naučimo nešto i današnji slučaj nije ništa drugačiji, istaknuo je Bridenstine.

Astronauti se sad vraćaju u karantenu i ponovit će cijelu pripremu u subotu, kad bi novi pokušaj lansiranja trebao biti u 21 sat po hrvatskom vremenu. I mi na Zimu pratit ćemo što se događa uživo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti