Muzej za umjetnost i obrt virtualno predstavio hologramski prikaz čipke

Izložba je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući i ponovo oblikujući.

Martina Čizmić | 15.03.2020. / 08:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Projekt "Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti", koji predstavlja tradicionalnu hrvatsku čipku u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji interaktivnog holograma, premijerno je predstavljen u Muzeju za umjetnost i obrt, uslijed novonastalih okolnosti putem live streama.

U skladu s preventivnim mjerama zbog zaštite od koronavirusa za petak najavljeno predstavljanje bilo je zatvoreno za javnost, ali se isti dan prenosio putem Instagram profila i Youtube kanala MUO.

Autori projekta su modne dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović koje su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE, hrvatski produkt dizajner Mirko Miličić i informatička tvrtka Uprise.

Pozabavili smo se tekstilnim dijelom hrvatske kulturne baštine, fascinantnom čipkom koja se u našim krajevima radi dugi niz godina, napomenula je na otvorenju Nataša Mihaljčišin.

Po njezinim riječima, više od same povijesti čipke zanimala ih je njezina ljepota, vizualnost i čarolija koju su transferirali u drugi medij, a dijalog materijalnog, prisutnog i neprisutnog, imanentan svim čipkastim strukturama, našao je svoj odjek u hologramskoj projekciji.

Izložba je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući i ponovo oblikujući.

Karakteristični motivi čipke na projekciji se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije.

Muzej za umjetnost i obrt i dalje ostaje otvoren, ali kao i većina zagrebačkih muzeja i galerija otkazuje programe javnog okupljanja.

Projekt "Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti" može se vidjeti do 22. ožujka.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti