MyBeeLine: Inovativna aplikacija za modernog pčelara

Tehnologija u službi prirode...

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.03.2017. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza zanimljivog imena MyBeeLine krije se uspješan hrvatski projekt i istoimena IT tvrtka usredotočena na modernizaciju pčelarstva u regiji, ali i u svijetu.

Za cijelu su priču zaslužni Luka Klancir, Zoran Antolović i Alen Huskanović, studentski trojac varaždinskog FOI-a, koji je svoje vještine i znanja "brusio" u brojnim poznatim tvrtkama, a danas vrijedno rade u vlastitoj koja uspješno spaja informatiku i pčelarstvo. Projekt je s radom započeo krajem 2014. godine, kada je napravljen prototip sustava koji pčelarima olakšava evidenciju i pregledavanje evidentiranih podataka. Nakon toga razvijena je i web stranica na kojoj se objavljuju novosti iz svijeta pčelarstva, a koju danas posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta.

Pčelari svoje podatke evidentiraju uglavnom u bilježnice ili zapisuju kratice na košnice. Pregledavanje zapisa u bilježnicama nije jednostavno i često se pregledava samo zadnjih nekoliko zapisa, a kod zapisivanja podataka na košnicu stvar je još gora jer je pčelarima poznat samo zadnji podatak.

Iz MyBeeLinea poručuju da je kvalitetna evidencija podataka ključ uspjeha jer samo uz točne i pouzdane podatke pčelar može iskoristiti svoje znanje i iskustvo te donijeti prave zaključke.

BeeRM je sustav koji se sastoji od mobilne i web aplikacije. Mobilna aplikacija koristi se na terenu (pčelinjaku) kao zamjena za papir i olovku. Pčelar dolazi do košnice, jednostavnim skeniranjem koda na košnici odabire zajednicu za koju radi pregled i s nekoliko dodira po zaslonu evidentira sve podatke koje bi inače zapisao u bilježnicu - broj okvira legla/meda, je li vidio maticu, je li vidio tragove bolesti, kao i druge bilješke i komentare. Osim tekstualne evidencije, pčelarima će uskoro biti omogućeno i snimanje audiozapisa kako bi kroz aplikaciju što jednostavnije zabilježili svoje misli i zapažanja tijekom rada te se kasnije lakše podsjetili na stanje zajednice u tom trenutku.

U web aplikaciji pčelar može pregledati podatke, analizirati ih i donositi zaključke. Za svaku je zajednicu moguće pratiti povijest pregleda i promjene uvjeta koji se prate, a pčelari sami mogu odabrati koje će sve parametre pratiti.

Aplikacija će pčelara upozoriti ako slučajno "preskoči" neke zajednice i za njih ne napravi pregled, kako bi pčelar u svakom trenutku bio siguran da su sve zajednice redovito pregledane i u redu. Također, u aplikaciju se može dodati podsjetnik u kalendar kako se ne bi zaboravili napraviti planirani radove.

Sustav prikazuje i vremensku prognozu za lokacije pčelinjaka pa tako pčelar ima uvid u predviđeno kretanje vremenskih uvjeta i u skladu s tim može planirati svoje aktivnosti. Svi se podaci mogu preuzeti na računalo u obliku Excel tablice.

BeeRM ima još puno raznih funkcionalnosti, od praćenja zaliha potrošnog materijala do raspoređivanja zadataka između radnika na pčelinjaku i praćenja troškova.

Aplikacija je u potpunosti sigurna za korištenje, a MyBeeLine se obvezuje na čuvanje svih podataka i održavanje privatnosti. Nitko osim pčelara koji koristi aplikaciju nema uvid u niti jedan podatak. Dakle, nitko ne može znati gdje su vam locirani pčelinjaci, koliko imate košnica niti koje preparate koristite.

Iako je MyBeeLine započeo s radom na inozemnom tržištu, aplikacija je na hrvatskom jeziku dostupna i "domaćim" pčelarima. Cijene aplikacije u potpunosti su prilagođene pa tako sada svi pčelari koji imaju do 30 košnica aplikaciju mogu koristiti besplatno, a oni s 30+ košnica za svaku trebaju izdvojiti simboličan iznos od 0,99kn.

Više o projektu i samoj aplikaciji saznajte na stranicama www.mybeeline.co, beerm.mybeeline.co te na Facebooku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti