Na Biokovu postavljeni IoT mjerni uređaji za prikupljanje meteoroloških podataka

Kroz daljnji razvoj ovog pilot projekta, plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2022. / 13:39

Sklonište Pakline (Foto: Hrvatski Telekom)

Zahvaljujući postavljenim IoT mjernim uređajima za prikupljanje meteoroloških podataka na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu, HGSS moći će brže i preciznije planirati potrebne intervencije. Uređaje je, uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo u suradnji s poznatim alpinistom Stipom Božićem, postavio Hrvatski Telekom.

Pametno udaljeno očitanje vode u Đakovu Zahvaljujući pametnom rješenju, u svakom trenutku mogu znati koliko vode troše, gdje je kvar ili puknuće

Meteorološki uređaji prikupljaju podatke poput temperature zraka i vlage, a imaju autonomno napajanje. Ti se podaci u stvarnom vremenu prikazuju na aplikaciji na mobilnim uređajima, što omogućuje njihovo praćenje i analiziranje za različite potrebe - uključujući i intervencije HGSS-a.

Prilikom najave projekta, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja u HT-u Nikola Brebrić komentirao je kako je kroz daljnji razvoj projekta plan nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bi pridonijeli razvitku metoda koje će sigurnosnim službama olakšati prevenciju potencijalno opasnih situacija.

Pametni dom, ilustracija LG postaje dio Sveza za standarde povezivanja, radit će na razvoju IoT protokola Matter

Sklonište Paklina smješteno je na 852 metra nadmorske visine na grebenu iznad autohtone borove šume Pakline. U sklopu pilot-projekta povećanja sigurnosti u planinskim, šumovitim i neurbanim područjima na skloništu su postavljeni moderni mjerni uređaji Hrvatskog Telekoma koji odašilju podatke u stvarnom vremenu što je izuzetno bitno za pravovremene reakcije nadležnih službi za sigurnost, komentirao je Stipe Božić.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti