Na CES 2024 u fokusu je ono što korisnik - ne vidi

Sad su na potezu i drugi proizvođači, a tko zna, možda uskoro netko predstavi i prozirni zaslon za pametni telefon.

Martina Čizmić | 09.01.2024. / 08:23

LG OLED T (Foto: LG Electronics)

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike CES 2024, koji se od 9. do 12. siječnja održava u Las Vegasu, obilježen je s dva zanimljiva pojma - umjetna inteligencija i prozirno. 

I dok je naglasak na umjetnoj inteligenciji u svim aspektima jasan, u kontekstu razvoja cijelog niza chatbotova i alata pogonjenih tom tehnologijom, ovo "prozirno" zapravo je ugodno iznenađenje. 

Nakon što su proizvođači zaslona i televizora godinama fokus stavljali na sve veću rezoluciju i dijagonalu svojih proizvoda, ove su godine dva proizvođača fokus stavila na - nevidljivost. 

Tako je Samsung predstavio svoj prozirni MICRO LED zaslon koji, na prvi pogled, izgleda poput prozirnog stakla, ali zahvaljujući malim MICRO LED čipoom i preciznim procesom proizvodnje, prikazuje jasnu sliku.

Kako pojašnjavaju iz Samsunga, LED čipovi izravno su položeni na staklo, čime se umanjuje gubitak svjetline do kojeg dolazi na klasičnim zaslonima. 

 Tae-yong Son, potpredsjednik MICRO LED tima, Visual Display Business u Samsung Electronics, pojasnio je kako MICRO LED zasloni koriste LED diode koje su gusto pakirane zajedno i veličine su manje od 50 µm . Svaka pojedinačna LED dioda emitira svjetlost i tri primarne boje — crvenu, zelenu i plavu — što rezultira zadivljujućom kvalitetom slike bez potrebe za filtrom boja.

 

Tradicionalni zasloni poput OLED-a i LCD-a imaju filtar i dodatne slojeve materijala preko izvora svjetlosti koji mogu blokirati ili apsorbirati dio svjetla i utjecati na vizualni doživljaj, objasnio je Son. S druge strane, MICRO LED ne koristi dodatne slojeve materijala

I dok je Samsung naglasak stavio na MICRO LED, u LG Electronicsu razvili su prozirni i k tome bežični televizor pomoću OLED tehnologije. 

LG SIGNATURE OLED T kombinira prozirni 4K OLED zaslon i LG-evu bežičnu video i audio tehnologiju prijenosa. OLED T pokreće novi α (Alpha) 11 AI procesor s 4 puta većom AI izvedbom, a zbog prozirnog zaslona gotovo je nevidljiv kad je isključen. 

Zero Connect Box, koji koristi LG-evu tehnologiju bežičnog prijenosa za slanje 4K slike i zvuka na OLED T, omogućuje korisnicima postavljanje TV-a bilo gdje, bez obzira na to gdje se u sobi nalaze električne utičnice. 

Da su "prozirni zasloni" sljedeća velika stvar, govori i činjenica da je LG za svoj OLED T osvojio pet nagrada za inovacije CES-a 2024., uključujući nagradu za najbolju inovaciju.

Iz obje tvrtke ističu da se njihovi zasloni mogu koristiti kako u kućnom, tako i u komercijalnom okružju, pa se nemojte iznenaditi kad za koju godinu na hotelskom prozoru, uz pogled na grad, dobijete i najnovije vijesti, vremensku prognozu ili jednostavno - meni za poslugu u sobi. 

Sad su na potezu i drugi proizvođači, a tko zna, možda uskoro netko predstavi i prozirni zaslon za pametni telefon. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti