Na ceste Dubaija dolaze Cruiseovi autonomni taksiji

Nakon San Francisca, Cruise će svoj robotaksi servis proširiti i na Dubai na čijim bi cestama do 2030. moglo voziti oko 4 tisuće autonomnih vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2022. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dubai je poznat po brojnim naprednim i futurističkim projektima - od palminih otoka do Burj Khalife, a jedan od takvih projekata budućnosti odnosi se i na radikalne promjene u transportu. Još prošle godine u travnju Cruise, GM-ova autonomna kompanija, sklopila je partnerstvo s tijelom nadležnim za upravljanje prometom u Dubaiju oko pokretanja robotaksi servisa, čime je na ceste tog grada najavljen dolazak potpuno autonomnih taksija.

Slika nije dostupna "Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

Kako je riječ o kompleksnoj tehnologiji koju je prvo potrebno dobro testirati jer svaka pogreška može biti pogubna, jasno je kako će to biti dugogodišnji projekt pred kojim su brojni izazovi.

U Dubaiju žele da do 2030. četvrtina svih vožnji u tom gradu bude putem autonomnih vozila, a prvi korak u tom smjeru započeo je krajem prošlog tjedna. Cestama tog grada počela su voziti dva Cruiseova Chevy Bolta koji će mapirati dio grada uz plažu nazvan Jumeirah, nakon čega će se od tih podataka napraviti virtualne karte koje će se moći koristiti u simulacijama i tako pripremiti automobile, odnosno računala za vožnju u stvarnim uvjetima.

Robotaksi servis u Dubaiju trebao bi se pokrenuti sljedeće godine, a ranije je najavljeno kako će se za taj servis koristiti vozila Cruise Origin koja su napravljena isključivo za autonomnu vožnju i u kojima nema volana i papučica za gas i kočnicu tako da njima uopće ne mogu upravljati ljudi. Do 2030. planirano je da Dubaijem vozi 4 tisuće autonomnih vozila Origin.

Policija zaustavila autonomni automobil Pogledajte video: Zbunjeni policajci zaustavili automobil u kojem nije bilo vozača

Trenutačno se ova vozila koriste samo za zatvorena testiranja i nisu u uporabi u javnosti, dok se za njihov robotaksi servis koji je već aktivan u San Franciscu (no za volanom i dalje mora biti vozač) koriste automobili Chevy Bolt pa je za pretpostaviti da će se ti modeli, barem na početku, koristiti i na cestama Dubaija.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti