Prije točno 61 godinu u Zemljinu orbitu lansiran je prvi umjetni satelit Sputnik. Bivši Sovjetski Savez tim je činom postao prva država koja je u svemir poslala letjelicu.

Trenutak lansiranja Sputnika u Zemljinu orbitu, 4. listopada 1957. godine, smatra se jednim od najznačajnijih u povijesti. Od tada je je počela svemirska utrka sa Sjedinjenim Državama, koja je rezultirala slanjem prvoga čovjeka na Mjesec.

Ujedinjeni narodi tim su povodom počeli obilježavati Svjetski svemirski tjedan.

Sputnik je bio satelit oblika sfere i svega 58 centimetara promjera. Iz njega su izlazile četiri radijske antene koje su emitirale radiovalove, a signal su u to vrijeme bez veće muke mogli uhvatiti i radioamateri.

Sputnik je u Zemljinoj orbiti ostao tri mjeseca, i za to je vrijeme napravio 1440 krugova oko našeg planeta te prešao ukupno oko 70 milijuna kilometara, brzinom od oko 29.000 kilometara na sat.

Sputnik je dizajnirao Mihail S. Komjakov, a tijelo mu je bilo napravljeno od legure aluminija, magnezija i titana.

SAD je nakon vijesti o lansiranju Sputnika ušao u takozvanu "svemirsku utrku" s SSSR-om, u sklopu hladnog rata te je time započela i posve nova era političkog, vojnog, tehnološkog i znanstvenog razvoja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju