Na današnji dan rođen div koji je promijenio sve

Devetnaest godina prošlo je od rođenja internetskog diva koji je promijenio naše živote i svijet općenito

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.09.2017. / 07:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Možda zvuči izlizano, kao još jedna verzija izlizane priče o američkom snu, ali je istina. Na današnji dan prije devetnaest godina, 4. rujna 1998. godine rođen je jedan od najvećih divova modernog vremena – Google. Iako se s datumima kada je točno Googleov rođendan ponekad balansira pa je teško zaključiti što je zapravo točno, najbolje se voditi činjenicama. A one će reći kako je Google osnovan upravo tog 4. rujna kada je nadležnim tijelima u američkoj Kaliforniji podnesen zahtjev za registraciju tvrtke Google.

Za sve su zaslužni Larry Page i Sergey Brin, koji su se upoznali na Sveučilištu Stanford, na kojem su zajedno pohađali poslijediplomski studij. Kako su obojica imali “internet u DNK-u” smatrali su da je mreži svih mreža, koja je tih godina praktički tek započinjala strahovitu ekspanziju, potrebna kvalitetna i sveobuhvatna tražilica. I kreirali su tražilicu, koja se prvotno zvala BackRub i to zato što je tražilica provjeravala takozvane backlinkove i prema njima određivala relevantnost pojedine web-stranice.

Ako vam ovakav koncept zvuči poznato, na osnovu backlinkova Google je godinama rangirao internetske stranice, iako to više nije najvažniji i jedini parametar na osnovu kojega Googleovi algoritmi određuju (ne)uspješnost pojedinog weba. Uglavnom, nakon početnog testiranja, Page i Brin zaključili su kako je tvrtki potrebno novo ime i odlučili su se za izvedenicu riječi 'Googol' koja zapravo označava broj deset na stotu potenciju. Tako je rođen Google, naravno u garaži, kao uostalom i sve najmoćnije tehnološke kompanije toga doba. Ili barem tako kaže legenda…

Što je danas Google, nepotrebno je napominjati, a u dobroj mjeri nemoguće i objasniti. Više nije riječ samo o tražilici, nego o megadivu modernog doba koji je odredio način funkcioniranja kompletnog tehnološkog svijeta, na razini zajednice i pojedinca. Google znaju svi, Google koriste svi, definitivno je riječ o jednom od brendova čiji je utjecaj na čovječanstvo nemoguće precizno odrediti i na objektivan ga način verificirati. Google je danas dio krovne kompanije Alphabet, ali i dalje je za gotovo sve korisnike interneta prva asocijacija na internet kao takav.

Sretan rođendan!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti