Na fakultet još uvijek stižu mladi koji se prvi put susreću s računalom

Programeri su jedno od najtraženijih zanimanja. Kako bi ga što više popularizirali, učenici diljem Splitsko-dalmatinske županije besplatno su učili programirati internetske stranice. No neki upozoravaju kako je informatička pismenost djece šarolika. Na fakultet stižu mladi koji se, primjerice, prvi put susreću s računalom.

Mario Jurič | 29.06.2018. / 19:44

Galerija

''Materina spiza, priša i pomalo'' - dio je riječi na aplikaciji o Splitu kojeg su osmislile učenice s kojima smo razgovarali.

A mladi Imoćani izradili su web stranicu o svom kraju. ''Pošto je taj kod dosta velik i malo je nama čudan, jer smo se tek nedavno upoznali s ovim, pa samo neka točka da krivo se napiše, čitav kod je upropašten'', objašnjava Grigo Vujčić čuda programerskih kodova.

Grgo Vujčić i Laura Rebić iz Imotskog su dio najboljih mladih programera u projektu. ''Aktivnost projekta edit je škola programiranja besplatnih, ali ona je dio šireg projekta ICT županija kojim se želi napraviti novi gospodarski sektor'', rekao je Damir Babić, voditelj projekta ICT županija. Programeri su vrlo traženi, ali informatička pismenost je ponekad upitna.

''Situacija je šarolika. Imamo vrhunskih, a imamo djece koja se prvi put susreću s računalom kad dođu na fakultet'', rekao je Sven Gotovac, dekan FESB-a u Splitu.

''Trenutno se u Splitsko-dalmatinskoj županiji traže najviše programeri, odlaze li ljudi - da, ali se isto tako vraćaju'', kaže Saša Mladenović iz PMF-a Split.

Split ima potencijale. Među njima je i Antonio Nikolić. Sa svojom ekipom nedavno je osvojio peto mjesto na svjetskom prvenstvu u robotici u Kanadi: ''Nitko ovdje to ne shvaća toliko ozbiljno, kao što shvaćaju vani. Kod nas je to više neka igra, vani se to shvaća kao budućnost''.

A oni odgovorni bi to trebali što prije shvatiti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti