Na FOI-u završena ISD2014 konferencija

Predstavljanje radova znanstvenika Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina na nekoliko prethodnih konferencija Information Systems Development (ISD) te kontakti i suradnja s međunarodnim Upravnim odborom konferencije...

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.09.2014. / 09:07

Na FOI-u završena ISD2014 konferencija

Predstavljanje radova znanstvenika Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina na nekoliko prethodnih konferencija Information Systems Development (ISD) te kontakti i suradnja s međunarodnim Upravnim odborom konferencije, rezultirali su održavanjem dvadeset i treće međunarodne znanstvene konferencije po redu (ISD2014 Croatia) na Fakultetu organizacije i informatike od 2.-4. rujna 2014. godine. 

Međunarodna konferencija ISD održava se od 1988. godine i više od dvadeset pet godina okuplja znanstvenike i stručnjake u svrhu razmjene ideja, iskustava i znanja iz područja razvoja informacijskih sustava. Zbog kontinuirane tradicije održavanja i visoke razine kvalitete, od 2008. godine prema izvješću CORE Conference Rankings klasificirana je u skupinu konferencija najvišeg međunarodnog A ranga. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji (npr. ISD2003 Australija; ISD2005 Švedska; ISD2007 Irska; ISD2009 Kina; ISD2013 Španjolska).

Pod nazivom: "Transforming Organisations and Society through Information Systems" konferencija ISD2014 Croatia predstavila je znanstvena istraživanja iz različitih aspekata razvoja informacijskih sustava, s naglaskom na nove trendove: IS for Reshaping Information Society and Organizations; ISD for Education / Education for ISD; ISD for Ubiquitous Computing; Web-based Systems Development; Mobile Systems and Applications Development; Model-driven Development and Concepts; ISD in Enterprise Content Management; General Concepts Related to ISD Methodologies, Project Management and Other Topics.

Poboljšanja u marketingu konferencije te pažljivo planiranje znanstvenih i društvenih događaja privukli su 198 autora iz 31 zemlje, te je za prezentaciju na konferenciji prijavljen 91 rad, što predstavlja povećanje broja prijava u odnosu na nekoliko prethodnih ISD konferencija. Radovi za prezentaciju odabrani su u strogom recenzentskom postupku uz suradnju gotovo 150 međunarodnih recenzenata i voditelja sekcija, a pod predsjedavanjem prof. dr.sc. Vjerana Strahonje, dekana FOI-a, i prof.dr.sc. Nevena Vrčeka, prodekana FOI-a za znanstvenoistraživački rad.

U konačnici, znanstveni program konferencije uključivao je 15 sekcija tijekom kojih je održano 46 prezentacija i 2 pozvana predavanja, prof. Marite Kirkove sa Riga Technical University iz Latvije, i prof. Ivice Crnkovića sa Mälardalen University iz Švedske. 

Na konferenciji je sudjelovalo oko stotinjak sudionika iz 21 zemlje, a posebno ističemo dolazak prof. Douga Vogela, predsjednika Association for Information Systems (AIS), jedne od tri najznačajnije svjetske strukovne udruge na tom području. Otvorenju konferencije nazočili su mnogobrojni uzvišeni gosti: ministar znanosti obrazovanja i sporta, prof.dr.sc. Vedran Mornar, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Blaženka Divjak, te predstavnici Varaždinske županije, gospodin Alen Kišić i Grada Varaždina – gospodin Josip Hehet i mr.sc. Vjeran Radelić.

Organizacijski odbor u sastavu dr.sc. Dijana Plantak Vukovac, predsjednica, te članovi odbora dr.sc. Tihomir Orehovački, dr.sc. Zlatko Stapić, Nikolina Žajdela Hrustek, Izabela Oletić i Vedran Vukovac, uveo je nekoliko inovacija kako bi podigao razinu kvalitete ISD konferencije: uz redizajnirani logotip i web stranice konferencije (isd2014.foi.hr), program konferencije bio dostupan putem mobilne aplikacije ConfBox koju su razvili studenti FOI-a za Android, Windows Phone i iOS platformu, a otvaranje i zatvaranje konferencije te pozvana predavanja bilo je moguće pratiti uživo putem interneta uz podršku CARNeta. 

Osim što je konferencija bila platforma za prezentiranje znanstvenih istraživanja i ideja, ujedno je, kroz pomni odabir društvenih događaja i gastronomske ponude, promovirala hrvatsku kulturnu baštinu, okolne regije i grad Varaždin. 

Održavanje konferencije na visokoj razini kvalitete omogućilo je i nekoliko sponzora: uz organizatora i domaćina konferencije, Fakultet organizacije i informatike, podršku je pružilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kompanija Dell kao srebrni sponzor te CARNet kao tehnički sponzor. Podršku su također pružili sljedeći sponzori: Sveučilište u Zagrebu, Vindija, Turistička zajednica Grada Varaždina, studio dizajna i tiska Falcco iz Varaždina, turistička agencija Galileo iz Varaždin, poduzeće Moja Equa d.o.o. iz Novigrada te i ZIMO kao medijski partner.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti