Na kućanske aparate stižu nove oznake za energetsku učinkovitost

U stanovima koji je kućanski uređaj učinkovitiji i troši manje energije, odsad će pisati novim drugačijim oznakama. Proizvođačima je počeo teći dvotjedni rok za stavljanje novih energetskih naljepnica na dio kućanskih aparata. Potrošači pak veću muku imaju s popravljanjem današnjih lako kvarljivih uređaja. Žale se kako popravak kod ovlaštenih servisera traje tjednima.

Dalibor Špadina | 02.03.2021. / 20:51

Galerija

Nove oznake za energetsku učinkovitost odsad će biti na perilicama rublja, posuđa, kombiniranoj perilici/sušilici, monitorima, televizorima, zamrzivačima i hladnjacima.

Nove energetske oznake nemaju, kao one prošle, pluseve već su razredi označeni slovima od A do G gdje je A najbolji, a G najgori energetski razred, uz to uvjeti su postroženi pa neki uređaji koji je prije bio u najboljem razredu sada više možda neće biti.

Kakva je korist za potrošača? Olakšava donošenje odluke, plus na energetskoj oznaci imamo QR kod znači pomoću naših pametnih telefona možemo skenirati taj kod i dobiti detaljniju informaciju o uređaju, kaže Marko Biščan s Energetskog instituta Hrvoje Požar.

No potrošači više muku muče s popravcima današnjih lako kvarljivih kućanskih uređaja. I kad se pokvare u jamstvenom roku, ovlašteni serviseri besplatno ih popravljaju u takozvanom "razumnom roku".

Potrošačima se često dogodi da prođe i više od tjedan dana prije nego što ovlašteni serviser uopće dođe po pokvareni uređaj a zatim još ima i rok do 45 dana za popravak samog uređaja.  

Što je kome u tom roku razumno, najbolje znaju mame, pogotovo one s nekoliko mališana u kući. Petra je tjedan dana bila bez perilice rublja jer joj servis nije dao zamjensku pa je rublje morala prati kod susjede.

Ajde, dobri smo si, ali opet neugodno ti je kad kod nekog drugog pereš veš, a moraš imaš dvoje djece, stalno imaš zamazano, non-stop, kaže Petra.

Ja mislim da bi se to za takve nekakve uređaje perilice, sušilice, hladnjak trebalo bit maksimalno tjedan dana, smatra Samah

No zakon ne štiti potrošače. Prepušteni su samovolji proizvođača i odabiru onog s kraćim rokom popravka.

Vi biste trebali birati proizvod upravo na temelju toga ako vam je navedeno u jamstvu 15 dana ali nitko ne razmišlja o tome da će se pokvarit. Nažalost to je jedino rješenje, kaže Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača.

Europski parlament odnedavno želi vratiti kulturu popravljanja uređaja i uvesti takozvano "pravo na popravak". Tu se krije nada kako će se urediti i pitanje takozvanog razumnog roka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti