Šokantno otkriće znanstvenika na udaljenom otoku: "Ovo je novo i zastrašujuće u isto vrijeme"

Plastika koju koristimo godinama zabrinjava znanstvenike. Otopljena plastika ispreplela se sa stijenama na otoku više od tisuću kilometara od brazilske države Espirito Santo, a o tom je otoku priču napravila reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

DNEVNIK.hr | 15.03.2023. / 21:08

Galerija

Na otoku koji se nalazi na više od 1000 kilometara od brazilske države Espirito Santo ima toliko plastike da se ispreplela sa stijenama.

Proveli smo kemijsku analizu kako bismo saznali vrstu plastike. Također smo obradili ove uzorke kao da su prirodne stijene, koristeći iste metode. Zatim smo ih promatrali na makro i mikro način i opisali ih kao stijene. Ovo je novo i u isto vrijeme zastrašujuće, rekla je Fernanda Avelar Santos, geologinja Sveučilišta Parana.

Slika nije dostupna Porazan podatak: U svjetskim oceanima pluta više od 171 milijun komada plastike

Istraživačima je otkriće bilo izazovno jer su naviknuli na klasične definicije svake vrste klasičnih stijena, ali ove se nisu uklapale ni u jednu veliku skupinu.

Identificirali smo da onečišćenje uglavnom dolazi od ribarskih mreža, što je vrlo čest otpad na plažama otoka Trinidada. Njih vuku morske struje i nakupljaju se na plaži. Kad temperatura poraste, ta se plastika topi i postaje ugrađena u prirodni materijal plaže, objasnila je Santos.

Zagađenje plastikom, ilustracija Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada

Posebno brine utjecaj na živi svijet. Radi se o čuvanom području u Brazilu. U blizini je mjesto gdje zelene kornjače polažu jaja. Tu se nalaze i endemske vrste riba, koraljni grebeni, morske ptice i zaštićene vrste rakova. To otkriće, tvrde znanstvenici, izaziva pitanja o ljudskom nasljeđu na zemlji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti