Ponekad, voziti se u automobilu i letjeti istim izgleda kao slika iz budućnosti, no danas na Pioneers Festivalu u Beču predstavljena je 3.0 verzija AeroMobil 3.0 prototipa.

Ova kompanija uspjela je doći do stroja o kojem mnogi ljudi sanjanju, a koji je upravo postao realnost. S brzinom od 200km/h pa čak i više, ovaj automobil-avion u mogućnosti je poletjeti pri brzini od 130 km/h, a sve to uz pomoć vozača/pilota i njegovog suvozača/kopilota.

S druge strane, kada je u varijanti automobila, AeroMobil može doseći brzine od 160km/h, te troši svega 8l/100km, dok u zraku troši nešto više, odnosno 15l/100km.

“Ponekad trebate čekati 25 godina da se snovi ostvare”, istaknuo je CEO kompanije Juracj Vaculik iz Slovačke uz ogromne ovacije publike pred prepunom dvoranom u Beču.

Naime, sam stroj u mogućnosti se transformirati iz vozila za cestu u avion, na vrlo jednostavan način, a pokretači kompanije nadaju se kako će ovaj stroj uskoro postati prijevozno sredstvo.

“Automobil stane na standardno parkirno mjesto, koristi uobičajeno gorivo i može se koristiti u normalnom cestovnom prometu, baš kao svaki drugi auto”, stoji na službenim stranicama.

“Zapamtite moje riječi: kombinacija aviona i motornog vozila dolazi, možete se smijati no to će vrijeme doći”, istaknuo je Henry Ford 1940., kada je bi ismijan. Danas, 74 godine kasnije očito je da je bio u pravu!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju