Na tržištu postoji proizvod koji u samo 15 minuta može deaktivirati koronavirus, a dosad se koristio isključivo za ambalažu proizvoda

Na tržištu već postoji proizvod koji se koristi za ambalažu, a koji je nevjerojatno učinkovit protiv novog koronavirusa i može ga deaktivirati u samo 15 minuta. Sad bi se mogao koristiti i za zaštitu drugih površina.

Branimir Vorša | 08.02.2021. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni konzorcij brazilskih i španjolskih tvrtki i sveučilišta napravili su plastični film sposoban deaktivirati 99,99 % novog koronavirusa u samo 15 minuta.

Taj novi proizvod koji nosi naziv AlpFilm Protect PVC zapravo je već dostupan na tržištu. Inicijalno to je bila znanstvena suradnja koja je započela prije 15 godina između Sveučilišta UFSCar u Brazilu te španjolskog Sveučilišta Jaume I s kompanijom Nanox, koja je još 2014. godine razvila proizvod s antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima.

Riječ je bila o transparentnom PVC filmu sa srebrnim mikročesticama iz koje se razvila tehnologija koju je Nanox patentirao uz pomoć još dvije kompanije, Braskema i AlpFilma.

Silicij je poluvodič koji postaje aktivan u kontaktu sa srebrom te stvara visokooksidirajuće molekule koje su sposobne deaktivirati 79,9 posto novog koronavirusa u svega tri minute te 99,99 posto istog virusa u 15 minuta.

Kao što je navedeno, taj se proizvod već nalazi na tržištu i koristi se za pakiranje mesa, voća, povrća i smrznute hrane, a mogao bi se koristiti i za zaštitu drugih površina.

Spomenute kompanije Braskem i AlpFilm poboljšale su formulu tog PVC filma te iskoristile maksimalni potencijal zaštite protiv gljivica i bakterija kako bi postigle ubojit učinak i prema virusima.

Testiranja kojima je potvrđena učinkovitost tih novih plastičnih pakiranja provedena su u laboratoriju s trećom razinom biosigurnosti pri Institutu biokemijskih znanosti Sveučilišta Sao Paulo u Brazilu te u skladu sa standardom ISO 21702:2019.

Plastika je bila velik saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa. PVC rješenja omogućuju proizvodnju serije nužnih proizvoda koji sežu od medicinskih i bolničkih proizvoda do ambalaže koja osigurava sigurnost hrane, higijenu i čistoću, među ostalim faktorima te pridonosi borbi protiv COVID-19, ističe Almir Cotias, direktor za vinile u Braskemu.

Tvrtka AlpFilm jedan je od glavnih proizvođača PVC plastike u Brazilu, s mjesečnim obimom proizvodnje od 450 tona materijala. Još od 2014. godine ta kompanija prodaje plastične filmove sa srebrnim mikročesticama za pakiranje hrane u supermarketima i za kućnu uporabu, s ciljem omogućavanja zaštite od gljivica i bakterija.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti