Na Zemlji otkrivena biljka koja može preživjeti nevjerojatne uvjete čak i na Marsu

Mahovina koja raste u nekoliko regija svijeta, zahvaljujući istraživanju kineskih znanstvenika, mogla bi probuditi novu nadu u kolonizaciju Crvenog planeta.

Branimir Vorša | 08.07.2024. / 10:52

Mahovina Syntrichia caninervis
Mahovina Syntrichia caninervis (Foto: Wikipedia/Sheri Hagwood, hosted by the USDA-NRCS PLANTS Database)

Kineski znanstvenici otkrili su vrlo otpornu pustinjsku mahovinu, Syntrichia caninervis, u Xinjiangu, koja bi mogla poduprijeti buduće kolonije na Marsu, pokazalo je istraživanje Kineske akademije znanosti. Objavljeno u časopisu The Innovation, istraživanje otkriva da ta mahovina može izdržati uvjete poput onih na Marsu, poput ekstremne suhoće, ultraniskih temperatura i zračenja.

Mahovina bi mogla biti ključna za razvoj i održavanje ekosustava na Marsu tako što pomaže u proizvodnji kisika, sekvestraciji ugljika i plodnosti tla. (To) može pomoći u pokretanju atmosferskih, geoloških i ekoloških procesa potrebnih za druge više biljke i životinje, dok istovremeno olakšava stvaranje novih nastanjivih okruženja pogodnih za dugoročno naseljavanje ljudi, navodi se u studiji koja je objavljena 1. srpnja.

Anca Selariu, Nathan Jones, Ross Brockwell, Kelly Haston Godinu dana boravili su u uvjetima kao na Marsu: Uzgajali su povrće, provodili eksperimente, ali i živjeli po "marsovskom vremenu"

Nevjerojatno izdržljiva

Nevjerojatno, Syntrichia caninervis može obnoviti svoje fotosintetske i fiziološke aktivnosti unutar nekoliko sekundi nakon rehidracije, čak i nakon što izgubi više od 98% sadržaja vode u stanici. Osim toga, biljka može preživjeti ultra niske temperature i regenerirati se nakon što je pet godina bila pohranjena na minus 80 stupnjeva Celzijusa ili mjesec dana u tekućem dušiku.

Navedena vrsta mahovine ne nalazi se samo u Xinjiangu, već iu Tibetu, kalifornijskoj pustinji, Bliskom istoku i polarnim regijama.

Misteriozna jama na Marsu Stara fotka pobudila novu raspravu: Misteriozne jame skrivaju tajne izvanzemaljskog života na Marsu?

Kina i Sjedinjene Države unapređuju svoje napore u istraživanju svemira. Nadolazeće kineske misije uključuju asteroidnu sondu Tianwen-2 iduće godine i Tianwen-3 do 2030. godine za vraćanje uzoraka s Marsa. Kina je isto tako nedavno dohvatila uzorke s daleke strane Mjeseca.

U međuvremenu, NASA ima 20-godišnji plan za istraživanje Marsa kako bi utvrdila može li planet održati ljudski život.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti