Najbolji web preglednik za prijenosnike je...

Microsoft je prezentirao test koji pokazuje kako je njegov Edge preglednik najbolje rješenje za prijenosnike

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.04.2017. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tržište web preglednika ne nudi previše prostora za silne lamentacije, jer praktički od dolaska na tržište, Googleov Chrome se etablirao kao prvi izbor i godinama drži vodeće mjesto. Znači li to automatski da je najbolji pitanje je na koje je nemoguće dati objektivan odgovor, ali je činjenica kako ga koristi daleko najveći broj ljudi diljem svijeta… Microsoft je u isto vrijeme otkako se pojavio Chrome negdje u zapećku, prvenstveno zahvaljujući činjenici kako je Internet Explorer bio doista “čudan”, da budemo blagonakloni. Istina je da je upravo IE dugo, dugo vremena bio vodeći web preglednik, ali samo zahvaljujući činjenici da je isto tako predugo dolazio kao prva i jedina opcija zajedno s inačicama Windows operativnih sustava. Otkako se tržište web preglednika na određeni način liberaliziralo i korisnici dobili mogućnost izbora, Internet Explorer je doslovce - pometen.

S Windows 10 operativnim sustavom i sam Microsoft ga se odlučio odreći, jer je predstavio novi internet preglednik imena Edge. Oni koji ga koriste tvrde kako je, konačno, riječ o web pregledniku koji se bez problema može “pohrvati” s Chromeom, Mozillom ili Operom, u većini stvari. Jedna od najvažnijih je, svakako, optimiziranost za prijenosnike odnosno uređaje koji u većoj ili manjoj mjeri rade na bateriji, bez uključenog napajanja. Upravo ovaj dio najviše se zamjera Google Chromeu, za kojega je nedvojbeno dokazano kako doista u ogromnoj mjeri utječe na autonomiju rada, kada su u pitanju prijenosnici, jer ima (pre)velik utjecaj na trajanje baterije. I tu je Microsoft prepoznao svoju šansu, premda je teško ignorirati činjenicu da Chrome u svakoj novoj inačici dolazi sve bolji i optimiziraniji, odnosno kako je “blaži” prema baterijama na prijenosnicima. No, već nekoliko puta je Microsoft u svojim testovima nastojao pokazati kako je Edge najbolji izbor za sve one koji koriste računalo u pokretu.

Ovo je posljednji u nizu testova, na kojem je Microsoft sučelio svoj Edge, Google Chrome i Mozilla Firefox. Testiranja su odrađena na tri identična Surface Book prijenosnika, s Intelovim i5 procesroom, 8 GB RAM memorije i posljednjom inačicom Windows 10 Professional opeerativnog sustava s Creators Update nadogradnjom. Rezultati su više nego zanimljivi; konstantna reprodukcija video zapisa unutar Mozilla Firefox web preglednika ispraznila je bateriju Surface Book prijenosnika za 7 sati, 4 minute i 19 sekundi. Google Chrome je potrajao otprilike dva sata duže, jer se računalo ugasilo nakon 9 sati, 17 minuta i 3 sekunde. Najbolji rezultat je dao Edge, koji je potrajao čak 12 sati, 31 minutu i 8 sekundi. Microsoft je s ponosom, nakon testa, konstatirao kako je njihov Edge čak 77% ekonomičniji i odnosu na Firefox i impresivnih 35% u komparaciji s Chrome web preglednikom. Naravno, radi se o testu isključivo na ovoj konfiguraciji, ne sumnjamo kako će se uskoro pojaviti slični testovi i na drugim konfiguracijama koji bi trebali dokazati ekonomičnost nekih drugih web preglednika…

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti