Najiščekivaniji gadget godine: Objavljene informacije iz Appleove 'tajne sobe'

Novinari nekih tehnoloških portala dokopali su se detaljnih informacija o nadolazećem Appleovom satu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2015. / 08:53

Najiščekivaniji gadget godine: Objavljene informacije iz Appleove 'tajne sobe'

Apple je za ponedjeljak 9. ožujka najavio konferenciju za novinare na kojoj će najviše riječi biti o njihovom pametnom satu koji bi se u prodaji u SAD-u trebao pojaviti u travnju. Iako je Tim Cook Apple Watch predstavio još u rujnu, iz ove kompanije do danas nisu objavili previše dodatnih informacija o njihovom novom gadgetu, no kako se bliži početak prodaje, na nekim tehnološkim portalima objavljene su glasine oko opcija koje će imati ovaj uređaj. Tako su novinari Bloomberga, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili kako Apple već neko vrijeme u 'super tajnoj sobi' u kojoj nema mobilnog signala i zabranjeno je unositi telefone i digitalce, s predstavnicima određenog broja kompanija poput Facebooka radi na razvoju aplikacija za svoj sat.

Ekipi iz ove kompanije jasno je da će, osim samog hardvera, za uspjeh pametnog sata biti iznimno bitan i softver, odnosno aplikacije pa tako već sada aktivno surađuju s programerima nekih popularnih aplikacija poput Facebooka kako bi one već prilikom predstavljanja radile savršeno. Također, na stranici 9to5 Mac objavljene su neke nepoznate informacije o ovom gadgetu koje bi Tim Cook trebao objaviti u ponedjeljak. Kao najveći problem ovog uređaja do sada se uvijek spominjala baterija, odnosno njeno kratko trajanje, a na ovoj stranici kažu bi ona trebala izdržati cijeli dan prosječnog korištenja (sat bi se ipak morao puniti svaku noć), odnosno pet sati intenzivnog korištenja, a bit će dostupna i opcija za produženje trajanja baterije privremenim gašenjem nekih opcija sata. Zahvaljujući ovom uređaju korisnici će cijelo vrijeme moći pratiti broj otkucaja srca (ova je opcija dostupna i na drugim satovima i fitness narukvicama), što će biti korisno prilikom korištenja fitness aplikacija.

Što se aplikacija tiče, na samom satu bit će instalirane Appleove aplikacije poput kalendara, karata, sata, vremena, glazbe, aplikacije za mjerenje otkucaja srca, trajanja baterije i slično, a naravno, bit će dostupne i aplikacije poput Facebooka, Twittera i drugih. Na Apple Watch moći će se učitavati glazba s iPhonea i reproducirati na vanjskim zvučnicima s kojima će se ovaj gadget moći bežično povezati. Osobe koje su imale prilike isprobati ovaj sat kažu kako je on ugodan i brz za korištenje, no moglo bi biti problema ako se na njega instalira previše aplikacija, zbog čega bi mogao osjetno usporiti. Sve bi ove informacije Tim Cook trebao ponoviti na konferenciji u ponedjeljak kada bi trebali saznati točan datum početka prodaje sata, a očekujemo i više detalja o cijenama pojedinih modela – najjeftiniji sat koštat će 349 dolara, a cijene najskupljih modela iznosit će tisuće dolara.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti