Najmanji automobil na svijetu izrađen od samo jedne molekule odvozio svoju prvu vožnju

Automobil izrađen od samo jedne molekule ima četiri 'kotača' nalik veslima pomoću kojih se kreće u smjeru snopa elektrona.

Zimo Zimo Zimo | 10.11.2011. / 23:10

Najmanji automobil na svijetu izrađen od samo jedne molekule odvozio svoju prvu vožnju

Automobil izrađen od samo jedne molekule ima četiri 'kotača' u obliku lopatica pomoću kojih se kreće u smjeru snopa elektrona.

Syuzanna Harutyanyan sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj, koja je radila na ovom projektu, istaknula je kako auto ne morate pogurnuti da bi krenuo već mu je samo potrebna energija koju je mini auto u stanju pretvoriti u kretanje.

Nanoautomobil bi se mogao koristiti za prijevoz minijaturnih tereta te pomoći u otkrivanju zašto su prirodni maleni motori učinkovitiji od velikih, ističu na Newscientist.com. Kako bi stvorili nanoautomobil, Harutyunyan i njezin tim dizajnirali su molekulu sa dugim središnjim tijelom i jednom zakretnom lopaticom na svakom od četiri kuta. Te lopatice, nalik na vesla koja se koriste kao 'kotači' kreću se u krugovima odnosno kretanje je nešto drugačije od standardnih automobila sa kotačima.

Ovom nanoautomobilu potrebno je 10 električnih impulsa kako bi se vozilo pomaklo 6 nanometara, što je prilično sporo.

Paul Weiss sa kalifornijskog sveučilišta kaže kako istražuju takve sitne stvari iz razloga da shvate gibanje i energetski učinkovitu konverziju. Također Weiss se nada kako ovakve stvari mogu dovesti do učinkovitijih velikih motora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti