Najnovije istraživanje otkriva nedostatke u sustavima podatkovnih centara: Ne ispunjavaju sve potrebe svojih klijenata

Rezultati istraživanja otkrili su nedostatak procesa planiranja i pripreme za dinamično okruženje koje predstavlja suvremeni podatkovni ekosustav.

Martina Čizmić | 21.02.2020. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podatkovni centri neizostavan su dio ne samo poslovanja već i svakodnevnog života. No manje od trećine utjecajnih klijenata zaista je zadovoljno načinom na koji podatkovni centri ispunjavaju njihove potrebe. 

Pokazalo je to zajedničko istraživanje tvrtki Forbes Insights i Vertiv "The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity". Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Rezultati istraživanja otkrili su nedostatak procesa planiranja i pripreme za dinamično okruženje koje predstavlja suvremeni podatkovni ekosustav. Detaljnija analiza utvrdila je velike razlike u percepciji prilagodbe podatkovnih centara u skladu s tržištem: 11 posto ispitanika na vodećim funkcijama u podatkovnim centrima ustvrdilo je da su usluge pravovremeno ažurirane u skladu s novim trendovima, dok se s time slaže samo jedan posto inženjera.

S obzirom na aspekte suvremenog poslovanja, podatkovni centri kroz aktivnosti predviđanja budućih trendova i pravovremenog planiranja trebaju inkorporirati Cloud, EDGE i korporativne resurse kako bi omogućili cjelovito ispunjenje poslovnih ciljeva. Prema rezultatima ovog istraživanja vidljivo je da velik broj organizacija u ovom području ne prati trendove kontinuirano, zbog čega očekujemo veću razinu investicija i poslovnih aktivnosti kako bi se unaprijedili u ovom aspektu, izjavio je Martin Olsen, potpredsjednik Global Edge Systems, Vertiv.

Istraživanje je pokazalo i kako 92 posto klijenata na CIO i CTO funkcijama smatraju da će njihove korporativne potrebe u bliskoj budućnosti zahtijevati veću brzinu preuzimanja i odaziva sustava, dok je 63 posto ispitanika istaknulo da imaju poteškoće na području propusnosti podataka.

Kao i u svim drugim dijelovima IT industrije, sigurnost (45%) i propusnost (43%) su dva područja na kojima je potrebno implementirati najviše poboljšanja. Sigurnost (43%), backup i spremnost na pohranu u hitnim slučajevima (33%), mogućnost implementacije novih tehnologija (28%) te propusnost (27%) identificirani su kao područja koje će korporacijama ostvariti veću razinu konkurentnosti na tržištu.

Ispitanici imaju veliki afinitet prema autonomnim sustavima koji se samostalno konfiguriraju i otklanjaju pogreške. 24 posto ih je potvrdilo da će polovica njihovih podatkovnih centara postići autonomiju do 2025. godine, dok je 32 posto izjavilo kako smatraju da će više od polovice podatkovnih centara moći samostalno otklanjati sistemske pogreške.

Kvalitetna istraživanja neophodna su kako bi se dobio uvid u stvarne potrebe i izazove tržišta, ali i kako bismo mogli predvidjeti buduća kretanja i trendove. Podaci dobiveni ovim istraživanjem također pokazuju kojom brzinom se tržište mijenja te će nam uvelike olakšati da poduzmemo prave korake kako bismo ostali na vodećoj poziciji, izjavio je Igor Grdić, član Uprave Vertiv Croatia.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti