Najopasnije kinesko oružje dobilo nadogradnju koja ga je učinila praktički nevidljivim

Jedno od kineskih najnaprednijih oružja, hipersonična raketa DF-17, dobila je novu nadogradnju koja joj čini se daje takozvane "stealth" karakteristike, smatraju vojni stručnjaci koji su najnovije snimke te rakete vidjeli u izvještajima kineskih medija.

Branimir Vorša | 06.01.2021. / 07:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U videu koji slavi petu godišnjicu od osnutka raketnih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) i koji je objavio portal 81.cn, prikazan je dosad nepoznat sustav za podizanje i lansiranje (TEL) tih raketa s transportera.

U tom videu prikazan je transporter s TEL sustavom koji skriva raketu od pogleda izvana te se iz zraka čini kao da je riječ o običnom vojnom transporteru.

Iako to nije navedeno u tom videu, kineski mediji pišu da je riječ o nadograđenoj verziji sustava DF-17 hipersonične rakete.

Tako prikriveno kinesko ubojito oružje može otežati da ga otkriju neprijateljske zračne znage ili sateliti, a sama raketa ostaje zaštićena od atmosferskih prilika izvan vozila i drugih mogućih komplikacija vezanih za transport.

Čak je CCTV potvrdio da je riječ o najnovijem sustavu za podizanje i lansiranje rakete, koji može u potpunosti sakriti raketu unutar transportera.

CCTV je isto tako izvijestio da su raketne snage PLA opremljene ovim tipom rakete nedavno izvele vježbu lansiranja, dajući do znanja na taj način da je ta brigada ostvarila punu borbenu spremnost.

Podsjetimo, vojni analitičari tvrde da DF17 hipersoničnu raketu kratkog do srednjeg dometa trenutačno ne može presresti niti jedna protuzračna obrana na svijetu.

Izvor: Global Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti