Najpoznatiji svjetski pirat o Hillary Clinton: 'Ona je neprijatelj slobode interneta'

U nedavnom intervjuu Kim Dotcom rekao je što misli o Hillary Clinton, kršenju autorskih prava, Assangeu, Snowdenu i slobodi interneta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2015. / 10:52

Najpoznatiji svjetski pirat o Hillary Clinton: 'Ona je neprijatelj slobode interneta'

Nakon što je prije tri godine policija upala na njegovo imanje u Novom Zelandu, uhitila ga i zaplijenila imovinu, gotovo svi mediji otpisali su Kima Dotcoma, 'najpoznatijeg svjetskog pirata' i osnivača MegaUploada koji je bio poznat i po svom luksuznom načinu života. Iako su svi vjerovali kako će ostatak života provesti u američkom zatvoru, situacija se ubrzo uvelike promijenila – Dotcom do odluku o eventualnom izručenju SAD-u ne mora biti iza rešetaka, a s obzirom da se pokazalo kako je pretres njegove kuće bio nezakonit, Dotcomu se čak ispričao novozelandski premijer.

Također, samo godinu dana nakon toga, on je pokrenuo novi servis za pohranu i dijeljenje podataka Mega tako da je, bez obzira na sve probleme, nastavio s poslovanjem.  U nedavnom razgovoru s američkim medijima, Dotcom je govorio o zaštiti autorskih prava, Edwardu Snowdenu, Julianu Assangeu te o Hillary Clinton. Prema Cnetu, upravo je Clinton potpisala zahtjev za izručenjem Dotcoma u SAD, a iako kaže da mu se Hillary zapravo sviđa, on na nju gleda kao na neprijatelja slobode interneta. Zanimljivo da, dok je Dotcom u centru najvećeg slučaja za kršenje autorskih prava u SAD-u (također, optužen je i za pranje novca i reketarenje), on kaže kako 'vjeruje u zaštitu autorskih prava', no ne vjeruje u 'ekstremizam' u njihovom provođenju. Kao primjer naveo je popularni video servis Netflix te kaže kako je smiješno što je u SAD-u dostupna puno veća količina sadržaja u odnosu na verziju Netflixa u Novom Zelandu. Dotcom vjeruje da će sljedeće godine tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u Assange biti najveća noćna mora Hillary Clinton zato što ima pristup određenim informacijama koje bi za nju mogle biti iznimno neugodne, dok za Snowdena kaže da je junak koji će u povijesti biti zapamćen kao jedan od najvećih ljudi našeg doba.

Od ostalih zanimljivosti iz intervjua treba izdvojiti i njegov odgovor vezan uz balans između ideje o besplatnom sadržaju i plaćanju umjetnicima, glazbenicima i filmašima za njihov rad: 'Ne vidim umjetnike koji gladuju. Oni zarađuju veliki novac'. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti