Najsuvremenija tehnologija koristit će se u službi zaštite životinjskih vrsta Kopačkog rita

Rainforest Connection globalna je neprofitna organizacija koja se bavi očuvanjem okoliša i koja će prenijeti svoja znanja i iskustva korištenja tehnologije u zaštićenom području Parka prirode Kopački rit.

Martina Čizmić | 04.03.2023. / 10:41

Predstavljanje projekta Tech4All (Foto: Huawei)

Povodom Svjetskog dana divljih vrsta, 3. ožujka, službeno je pokrenut projekt Tech4All, koji će uz pomoć suvremene tehnologije i umjetne inteligencije pomoći u zaštiti divljih vrsta u prirodi.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, Huawei u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Rainforrest Connectionom te Parkom prirode Kopački rit pomaže u zaštiti ugroženih vrsta biljaka i životinja te u zaštiti i očuvanju njihovih prirodnih staništa. Hrvatski će znanstvenici uz pomoć akustične tehnologije potpomognute umjetnom inteligencijom snimati, prikupljati te obrađivati zvukove divljih životinjskih vrsta Kopačkog rita u stvarnom vremenu. Očekuju kako će time dobiti jasniju sliku njihovih migracija, brojnosti te ukupnog stanja ekosustava koji je poznat kao jedan od najočuvanijih prirodnih staništa u Europi.

Iznimno smo uzbuđeni što ćemo proširiti naše partnerstvo s Huaweijem na projektu Tech4All i na Hrvatsku. Zajedno s FAZOS-om i Huawei Tecnologies Hrvatska, veselimo se primjeni tehnika umjetne inteligencije kako bismo olakšali praćenje vrsta u ovom važnom močvarnom području. Akustično praćenje omogućit će nam da vidimo kako se bogatstvo vrsta i struktura zajednice mijenjaju suočeni s klimatskim promjenama, ali i da uspješno planiramo daljnje korake kao odgovor na promjene, istaknula je Chrissy Durkin, potpredsjednica za rast i razvoj u Rainforest Connetionu.

Rainforest Connection globalna je neprofitna organizacija koja se bavi očuvanjem okoliša i koja će prenijeti svoja znanja i iskustva korištenja Huaweijeve tehnologije u zaštićenom području Parka prirode Kopački rit. Znanstvenici s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) tako će imati priliku promatrati brojne divlje životinjske vrste uz pomoć najsuvremenije tehnologije u sklopu vlastitog “WatchOut” projekta (engl. “Wetland & wildlife monitoring using technology & acoustics”), koji je dio krovnog programa Tech4All.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti već dugi niz godini blisko surađuje s Parkom prirode Kopački rit u području zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Nama je kao znanstvenoj instituciji od velike važnosti razvijati znanstveni rad, kojim potpomažemo razvoj budućih znanstvenika, ali i podižemo svijest o tome koliko je važna stabilnost ovakvog ekosustava. Kroz projekt Tech4All ćemo uz pomoć akustične Huaweijeve tehnologije i umjetne inteligencije imati jasniji uvid u migracije ptica selica, njihove brojnosti, kretanja te dugoročne trendove kojih trebamo biti svjesni, rekla je prof. dr. Ivana Majić, prodekanica za međunarodnu suradnju i studije na engleskom jeziku (FAZOS).

Ovim programom Huawei značajno pomaže i lokalnoj zajednici te podiže svijest o zaštiti divljih i ugroženih vrsta, a Kopački rit svrstava u jedno od rijetkih ekopodručja koja koriste naprednu tehnologiju u cilju zaštite ugroženih staništa. Znanstvenici ovime dobivaju mogućnost da predviđaju i sprječavaju pojave negativnih trendova koje već sada prijete delikatnoj prirodnoj ravnoteži Parka prirode.

Park prirode Kopački rit jedan je od najbolje očuvanih prirodnih staništa u Europi. Dom je stotinama vrsta ptica te još tisućama drugih bioloških vrsta flore i faune. Zaštita ovakvih močvarnih područja i prirodne ravnoteže mora nam biti prioritet jer o njemu indirektno ovisimo i mi sami. Stoga su ovakvi programi poput Tech4All iznimno bitni jer nam pomažu očuvati prirodna staništa dajući nam konkretne, znanstvene podatke na temelju kojih možemo djelovati. Izrazio bih zahvalnost Huaweiju što nam omogućava ovakav vrijedan istraživački rad i siguran sam da će ova suradnja biti pozitivna, a i plodonosna, rekao je Ivo Bašić, ravnatelj parka prirode Kopački rit.

Hrvatsku se ovim projektom stavlja na globalnu kartu zemalja koje prepoznaju važnost i moć suvremene tehnologije u rješavanju problema današnjice, a hrvatski će znanstvenici svojim radom doći do saznanja kojim će usmjeriti cjelokupnu zajednicu.

Tech4All program stvoren je s jednim ciljem, a to je korištenje tehnologije u svrhu rješavanja mnogobrojnih globalnih izazova. Zaštita ugroženih staništa, a samim time i borba protiv klimatskih promjena, u središtu je Huaweijeve globalne razvojne strategije. Suradnja između Huaweija, Rainforest Connectiona i hrvatskih partnera svijetli je primjer što se sve može napraviti kada se spoje tehnologija i stručnost te se nadamo i daljnjem nastavku naše suradnje. Želimo svim znanstvenicima puno uspjeha u njihovu radu, rekla je Xiaoou Wang, Public Affairs & Communication Manager u Huaweiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti