Najveći prekid telekomunikacija u povijesti zemlje: Deset milijuna ljudi bez mobilnih i internetskih usluga

Potpuni prekid rada drugog najvećeg australskog operatera mobilne telefonije Optus paralizirao je u srijedu telefonske i internetske veze više od 10 milijuna ljudi.

Hina | 08.11.2023. / 08:47

Internet
Internet (Foto: Getty Images)

Od ranih jutarnjih sati korisnici diljem zemlje nisu mogli telefonirati niti pristupiti internetu, javljaju australski mediji.

Prema izvješću televizijske kuće 9News, to je najveći prekid telekomunikacija u povijesti zemlje. U priopćenju koje je tvrtka objavila u podne po lokalnom vremenu bilo je rečeno da će vjerojatno trebati sati da se mreža ponovno uspostavi.

Čarobne gljive Australija i službeno postala prva zemlja u svijetu koja "čarobne gljive" i ecstasy koristi u obliku lijekova

Ovo je vrlo neuobičajena pojava i čim shvatimo što se točno dogodilo, javit ćemo detalje, rekla je izvršna direktorica Optusa Kelly Bayer Rosmarin za radijsku postaju 2GB u Sydneyju.

Nije jasno što je uzrokovalo pad sustava, ali vlasti su isključile kibernetički napad.

Internet, mobilne usluge i veze s nekim državnim odjelima bile su prekinute, uključujući telefonske veze s bolnicama i hitnim službama.

Na svojoj web-stranici Optus je savjetovao korisnicima koji trebaju zvati hitne službe da pronađu člana obitelji ili susjeda na drugoj mreži koji bi im mogao pomoći.

Kapsula od Cezija-137 u usporedbi s kovanicom U Australiji nestala sitna radioaktivna kapsula, vlasti pokrenule veliku potragu za njom

Prekid usluga izazvao je kaos u mrežama javnog prijevoza u nekim gradovima i kvar sustava mobilnog plaćanja.

Optus je drugi najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Australiji nakon Telstre. Prošle godine tvrtka je dospjela na naslovnice kada su hakeri ukrali osjetljive podatke milijuna Australaca u napadu na sustav Optus.

Optus je kasnije u srijedu priopćio da su usluge ponovno uspostavljene, javlja Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti