U Australiji nestala sitna radioaktivna kapsula, vlasti pokrenule veliku potragu za njom

Australske vlasti pokrenule su opsežnu potragu za izgubljenim predmetom te su upozorile javnost da se odmah jave vlastima ako vide takav predmet i da ga nikako ne dodiruju.

Branimir Vorša | 30.01.2023. / 09:42

Kapsula od Cezija-137 u usporedbi s kovanicom
Kapsula od Cezija-137 u usporedbi s kovanicom (Foto: healthywa.wa.gov.au)

Sitna radioaktivna kapsula nestala je tijekom transporta iz rudnika u subotu u Zapadnoj Australiji, zbog čega je na tom području pokrenuta velika i hitna potraga.

Australska krastača, ilustracija U Australiji pronađena "Toadzilla" teška 2,7 kilograma

Riječ je o srebrnkastoj kapsuli veličine 8 x 6 milimetara, koja se koristi u rudarskim operacijama, a zapravo je nestala sredinom siječnja, priopćile su australske vlasti.

Spomenuta kapsula sadrži radioaktivnu tvar cezij-137, izvijestilo je ministarstvo zdravstva Zapadne Australije. Vjeruje se da je kapsula ispala s kamiona tijekom transporta u skladište.

Australski zdravstveni dužnosnici upozorili su lokalno stanovništvo da dodirivanje kapsule može uzrokovati opekline od zračenja ili bolest od zračenja. Javnost je isto tako upozorena da ne rukuju kapsulom ako je pronađu i da odmah kontaktiraju hitne službe.

Zabrinutost je da će netko to pokupiti ne znajući s čime ima posla, rekao je dr. Andrew Robertson, glavni zdravstveni dužnosnik Zapadne Australije.

Vatrogasne i hitne službe izvijestile su da je kapsula izgubljena između udaljenoga grada Newmana i predgrađa sjevernog Pertha, odnosno na potezu od oko 1400 kilometara.

Američka podmornica SAD kao odgovor na rastuću kinesku prijetnju nudi nuklearne podmornice: Pregovaraju s Australijom

Glasnogovornik vatrogasne službe rekao je da je prioritet potrage usredotočen na naseljena područja, a sama potraga mogla bi potrajati tjednima. Vlasti su na gubitak radioaktivne kapsule upozorene tek u srijedu, nakon što je tvrtka odgovorna za kapsulu shvatila da je nestala, dodao je.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti