Australski čuvari parka vjeruju da su duboko u šumi naletjeli na rekordno veliku žabu krastaču.

Čuvarica parka Kylee Gray naišla je na invazivnu žabu koja prijeti australskom ekosustavu 12. siječnja tijekom patrole u Nacionalnom parku Conway u saveznoj državi Queensland. Gray i kolege uhvatili su žabu i odveli je u svoj ured te prozvali 2,7 kilograma tešku životinju Toadzilla.

Dosadašnji Guinnessov rekord drži žaba od 2,65 kilograma, švedski ljubimac koji je tu titulu ponio 1991. godine.

Greta Thunberg i žaba koja je dobila ime po njoj - pristimantis gretathunbergae Nakon pauka i još je jedna novootkrivena životinja dobila naziv po Greti Thunberg

Razmišljali smo da je nazovemo Connie, po Nacionalnom parku Conway, no stalno se spominjalo Toadzilla, pa je tako i ostalo, rekla je Gray u petak državnoj televiziji ABC.

Njezin kolega Barry Nolan rekao je Reutersu da je životinja eutanazirana zbog svojeg "ekološkog utjecaja", što je uobičajena sudbina žaba krastača diljem Australije.

Žabe krastače uvezene su u Australiju 1935. kako bi se kontroliralo širenje drugih invazivnih vrsta, no njihova je populacija eksplodirala i bez prirodnih predatora i same su postale prijetnja, rekao je Nolan.

Ženka žabe krastače, poput Toadzille, položila bi do 35 tisuća jaja. Njihova sposobnost reprodukcije prilično je zapanjujuća, a svi dijelovi ciklusa razmnožavanja žabe krastače otrovni su za australske autohtone vrste, tako da je prevencija značajan dio metode kojima njima upravljamo.

Toadzillino tijelo donirano je muzeju Queenslanda za istraživanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju