Najveći zrakoplov na svijetu odradio prvi pokusni let

Izgledom je ovu grdosiju malo teže svrstati u zrakoplove, ali Airlander 10 to doista jest.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.08.2016. / 07:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvadeset minuta za povijest, tako bi se mogao okarakterizirati prvi pokusni let koji je odradio Airlander 10, službeno najveći zrakoplov na svijetu. Naravno, dvadeset minuta ne izgleda puno, ali ako se zna da je taj let stigao nakon godina problema i mjeseci priprema, onda je jasno da je Airlander 10 napravio nešto veliko. Airlander 10 je dugačak točno 92 metra, izgleda kao nekakav moderni "zeppelin", ali je doista riječ o zrakoplovu, koji je još prije tri godine trebao poletjeti kao prototip novog letećeg čudovišta američke vojske. Ali, kako je vlada Sjedinjenih Američkih Država 2013. smanjila proračun Ministarstva obrane, tako je i cijeli projekt propao. 

Ipak, tvrtka Hybrid Air Vehicles se okrenula staroj dobroj Europi i kroz donacije Europske unije, odnosno vlade Velike Britanije osigurala sredstva zarazvoj Airlander 10 zrakoplova. Povijesni let dogodio se iznad Cardigntona u centralnoj Engleskoj, trajao je spomenutih 20 minuta, nakon kojih su svi bili i te kako zadovoljni. Airlander je inače "pogonjen" sa 38 tisuća kubičnih metara heliuma, s putnicima (nije objavljen kapacitet) može ostati u zraku do pet dana, dok prazan može letjeti gotovo tri tjedna! Također, može ponijeti nevjerojatnih 10 tona tereta u svojoj ogromnoj "utrobi". 

Hybrid Air Vehicles je objavio da će u narednih četiri godine, točnije do 2020. napraviti zrakoplov koji će moći ponijeti čak pet puta više tereta nego Airlander 10. Kakvo će tek to leteće čudovište biti... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti