Najzanimljivije funkcije koje donosi Windows 10 Fall Creators Update

Pogledajte što je sve promijenjeno i kako odmah koristiti nove opcije.

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.10.2017. / 19:11

Microsoft je tijekom prethodnih šest mjeseci testirao Windows 10 Fall Creators Update, koji je sada napokon počeo pristizati korisnicima. Microsoft ovim ažuriranjem donosi veliki broj funkcija, među kojima je Windows Mixed Reality (VR), kontakt integracija s programskom trakom Windows 10, Fluent Design i drugo.

Kako biste dobili novi update, uđite u postavke (Settings) i izaberite opciju "Update & Security". Kliknite na Windows Update, a zatim izaberite opciju "Check for updates". Detaljnije informacije možete pronaći na Windows blogu, a u nastavku vam predstavljamo 10 najboljih opcija koje je donio Windows 10 Fall Creators Update.

OneDrive datoteke na zahtjev - Ova funkcija omogućuje da OneDrive koristi podatke s clouda kada je to potrebno, bez potrebe za punim sinkroniziranjem datoteka i mapa na uređaju.

Integracija korisnika - My People je Microsoftova metoda kreiranja nešto osobnije programske trake (task bar) Windowsa 10. U programsku traku za brz pristup kontaktima moguće je prikačiti prijatelje, suradnike i članove obitelji. Task bar se može koristiti i za brze pozive i poruke na Skypeu, a prednost mu je mogućnost brzog ubacivanja slika i ostalog sadržaja ostalim kontaktima.

Windows Mixed Reality - Ova je značajka Microsoftov odgovor na virtualnu stvarnost, tj. trend širenja VR-a. Da biste ju koristili, potrebno je imati jače računalo, odgovarajući headset (kacige koju proizvode Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ili Samsung) kojim ćete pokrenuti aplikaciju Mixed Reality Portal.

Fluent Design - Novi dizajnerski jezik u Windowsu 10 prisutan je u manjoj mjeri, sa suptilnim efektima i animacijama i pojavljivat će se kroz aplikacije u Windowsu, iOS-u i Androidu. Moguće je lakše mijenjanje veličine aplikacija i prozora; transparentni startni izbornik sada koristi “acrylic” dizajn, a promjene su vidljive i u Action Centru.

Microsoft Edge poboljšanja - Browser dobiva prikačene stranice u task baru za brz pristup; novi full screen mode (F11); veću kontrolu nad zatvaranjem tabova, podešavanje sa Chromea na preglednik Edge, podešavanje URL-ova u favoritima i drugo.

Pen & Touch poboljšanja - Vlasnicima uređaja Surface Fall Creators Update poboljšat će touch i ink funkcije. Nova poboljšanja za stylus omogućuju pisanje onoliko koliko god želite u input panelu. Tu je i opcija "find my pen", za lociranje kada je posljednji put korišten ink na uređaju.

Novi emotikoni i korisni prečaci - Emotikoni su svima dragi, a Microsoft se pobrinuo da Windows 10 Fall Creators Update dobije najnovije ažuriranje Unicodea. Panel s emotikonima moguće je pozvati preko prečaca na tipkovnici (Win + točka ili točka zarez). Panel podržava i pretragu emotikona.

Cortana poboljšanja - Cortana sada prikazuje obavijesti o pozivima ako se koristi Android. Digitalni asistent sinkronizirat će obavijesti, a Cortana će i zaključati, odjaviti se ili ugasiti /restartirati korisnikovo računalo pomoću glasovnih naredbi.

Poboljšanja za zvuk i slušalice - Moguć je desni klik na ikonu za zvuk u području za obavijesti, nakon čega se omogućuje funkcija Windows Sonic za podršku za surround zvuk i Dolby Atmos.

Task Manager GPU praćenje i DPI poboljšanja - Ako ste PC gamer, koristit će vam dodatak za praćenje GPU performansi. Procesi su također grupirani u glavnom sučelju Task Manger, što omogućuje lakše kontroliranje.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti