Nakon 6 mjeseci ponovno na Zemlji: Četiri astronauta uspješno se vratila u SpaceX-ovoj kapsuli

SpaceX je prošlog tjedna dovezao četiri astronauta - tri iz SAD-a i jednog iz Italije - na ISS kako bi zamijenili četvorku koja se vratila na Zemlju u petak.

Hina | 06.05.2022. / 11:29

Matthais Maurer, Tom Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron (Foto: NASA/Aubrey Gemignani)

 Kapsula SpaceX Crew Dragon s četiri astronauta sletjela je u ocean kod obale Floride u ranim jutarnjim satima u petak, čime je okončana šestomjesečna misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

NASA-ini Raja Chari, Tom Marshburn i Kayla Barron, zajedno s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom iz Europske svemirske agencije, vratili su se na Zemlju otprilike 24 sata nakon što su krenuli s ISS-a.

Kapsula Crew Dragon mogla se vidjeti kako juri noćnim nebom prije nego što su četiri padobrana bila raspoređena kako bi se usporio ponovni ulazak letjelice u Zemljinu atmosferu.

Slijetanje Dragona je potvrđeno – dobrodošli natrag na Zemlju, tvitao je SpaceX.

SpaceX Elona Muska počeo je letjeti s posadama na ISS 2020. godine.

 

 

SpaceX je prošlog tjedna dovezao četiri astronauta - tri iz SAD-a i jednog iz Italije - na ISS kako bi zamijenili četvorku koja se vratila na Zemlju u petak.

Maurer je dvanaesti Nijemac koji je bio u svemiru, a njegovo putovanje pomno se pratilo u Njemačkoj od lansiranja 11. studenog na Cape Canaveralu na Floridi. Taj 52-godišnji astronaut trebao bi se vratiti kući do petka navečer.

NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i ovisila je o ruskim letjelicama Sojuz za prijevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Musk, također proizvođač električnih vozila Tesla, a odnedavna i vlasnik društvene platforme Twitter.

Tvrtku SpaceX sa sjedištem u Kaliforniji Musk je utemeljio 2002. godine i ona je poslala na svemirske letove u protekle dvije godine sedam letjelica s ljudskom posadom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti