Nakon Applea, i Microsoft bi mogao dizajnirati vlastite procesore

Čini se kako bi u budućnosti serveri Microsoftova cloud servisa Azure, kao i njihova računala mogli raditi na - Microsoftovom hardveru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2020. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je nedavno započeo s velikom tranzicijom i zamjenom Intelovih procesora koje godinama koriste u svojim računalima s vlastitim procesorima baziranim na ARM arhitekturi. Uzimanjem stvari u svoje ruke Apple je, to je jasno već nakon prvih recenzija novih računala, napravio fantastičan posao jer su performanse dva prijenosnika i Mac minija s M1 čipsetom nevjerojatne i puno bolje u odnosu na Intelove procesore.

Slika nije dostupna Nitko nije mogao vjerovati: Direktori Applea ostali su šokirani kada su saznali rezultate testova novih procesora

Čini se kako bi istim putem uskoro mogla krenuti još jedna kompanija i višegodišnji veliki partner Intela - Microsoft. Prema posljednjim medijskim izvještajima, kompanija navodno razvija vlastite čipove također temeljene na ARM arhitekturi koji će zamijeniti dosadašnje Intelove čipove. Vlastiti hardver prvenstveno će biti namijenjen za servere, no spominje se kako bi se Microsoftovi čipovi mogli koristiti i u njihovim računalima Surface.

Microsoft je s Qualcommom već radio na razvoju prilagođenih procesora za svoja računala, no ovo će biti prvi put da kompanija sama razvija čipsete, bez suradnje s partnerima. To će biti “veliki udarac za Intel”, čiji hardver trenutačno pokreće servere u cloud servisu Azure, a iako njihov hardver možda neće biti snažan kao Intelov, to će im omogućiti “kontrolu vlastite sudbine”, što tranzicijom na vlastite čipove sada radi i Apple, komentirali su na stranici TechSpot. Naime, u Microsoftu vjerojatno razmišljaju o dugoročnim prednostima koje će im donijeti ulaganje u vlastiti hardver, jer bi pri dizajnu i proizvodnji vlastitih procesora naglasak trebali staviti na specijalizirane zadatke, što će omogućiti bolju učinkovitost.

Slika nije dostupna Odličan omjer cijene i kvalitete: Microsoft predstavio prijenosnik Surface Laptop Go

Komentirajući te navode, glasnogovornik Microsofta Frank Shaw rekao je kako će nastaviti s investiranjem u vlastite mogućnosti u područjima poput dizajna, proizvodnje i alata, uz daljnje jačanje partnerstva s proizvođačima čipova s kojima već surađuju.

Što se korištenja vlastitog hardvera u stolnim i prijenosnim računalima tiče, Apple je najbolji dokaz koliko takvi procesori mogu biti bolji, snažniji i učinkovitiji u odnosu na klasične Intelove procesore tako da se ne bi trebali iznenaditi ako u budućnosti vidimo računala Surface s procesorima “Made by Microsoft”.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti