Nakon e-maila koji je pokazao njihov totalni nemar u 2015., Apple objavio što je sve učinio kako bi zaštitio korisnike u 2020. godini

Tužba Epic Gamesa očito čini više štete Appleu nego što su očekivali pa suodlučili da je potrebno malo samohvale kako bi se ublažilo otkriće e-maila u kojem je otkriveno da su kompromitirani podaci 128 milijuna korisnika koji o tome nisu obaviješteni.

Branimir Vorša | 12.05.2021. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je američkom sudu proteklog tjedna kao dokaz u tužbi Epic Gamesa podnesen e-mail u kojem se otkriva da su u rujnu 2015. godine Appleovi menadžeri otkrili 2500 štetnih aplikacija u AppStoreu koje je preuzelo 128 milijuna korisnika Appleovih uređaja diljem svijeta te odlučili sve zataškati i ne obavijestiti korisnike, iz Applea su se sad oglasili i sami sebe nahvalili o tome što su sve učinili za sigurnost svojih korisnika u 2020. godini.

U objavi na blogu, Apple piše kako su zaustavili gotovo milijun rizičnih i ranjivih aplikacija od uvođenja na AppStore u 2020. godini, u sklopu napora za zaštitu svojih korisnika od manipulacija.

Od navedenog broja odbijenih aplikacija, njih 48.000 u sebi je imalo skrivene ili nedokumentirane značajke, dok je više od 150.000 aplikacija odbijeno jer je otkriveno da su spam, kopije drugih aplikacija ili jednostavno obamnjuju korisnike na način da ih navode na trošenje novca kupovinom unutar aplikacije.

Apple piše da je isto tako 215.000 aplikacija odbijeno zbog developera koji su tražili više podataka korisnika nego što je potrebno ili zbog krivog rukovanja tim podacima.

Još 470.000 korisničkih računa developera je odbijeno u 2020. godini a njih 205.000 je odbijeno isto tako zbog sumnje na prijevaru.

Navode i da je njihov sustav nadzora omogućio da se sve navedeno riješi u manje od mjesec dana, odnosno da se korisnički računi sumnjivih developera ukinu u manje od mjesec dana.

Provodeći te nadzorne protokole, Apple ističe i kako su spriječili korištenje više od tri milijuna ukradenih kreditnih kartica te više od 1,5 milijardi dolara potencijalnih prevarantskih transakcija u AppStoreu.

Slika nije dostupna Objavljeni mailovi kojima je Epic Games proglasio rat Appleu: Suđenje stoljeća otkrilo je brojne tajne tehnološke i gamerske industrije

Što se spomenute tužbe Epic Gamesa protiv Applea tiče, Appleovi odvjetnici zasad nisu predočili bilo kakve dokaze da je ta kompanija upozorila svoje kroisnike da su preuzeli štetnu aplikaciju.

Epic Games je u 2020. godini podigao tužbu protiv Applea, optuživši tu kompaniju za zloporabu svoje tržišne moći kako bi značajno smanjili konkurenciju u procesima distribucije i plaćanja unutar aplikacija.

Epic Games je tužbe protiv Applea podigao i u drugim zemljama, poput Australije, Europskoj uniji te Velikoj Britaniji.

Izvor: ZDNet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti