Nakon još jedne kontaminacije, obustavili cijepljenje Moderninim cjepivom

ROVI navodi da je problem možda nastao na jednoj od njihovih proizvodnih linija.

Hina | 29.08.2021. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Japanska prefektura Okinawa obustavila je u nedjelju upotrebu cjepiva Moderne protiv COVID-19 nakon što je uočena još jedna kontaminacija, priopćila je lokalna vlada.

Dan ranije je japansko ministarstvo zdravstvo objavilo kako se istražuje smrt dvojice muškaraca nakon primitka kontaminiranog Moderninog cjepiva, iako je uzrok smrti nepoznat.

Prefektura Okinawa objavila je u nedjelju da je program cijepljenja djelomično odgođen.

Obustavljamo upotrebu Moderninih cjepiva protiv COVID-19 jer su strane tvari uočene u nekima od njih, navodi se u priopćenju

Proizvodne linije u kojima je na Okinawi zabilježena kontaminacija u subotu, drugačije su nego kod 1,63 milijuna doza koje su suspendirane nakon dva smrtna slučaja, navode lokalni mediji.

Slika nije dostupna Otkriveno što bi mogla biti "strana tijela" u povučenom cjepivu protiv COVID-19

Ministarstvo zdravstva navodi da su tridesetogodišnjak i tridesetosmogodišnjak umrli početkom kolovoza nakon što su primili drugu dozu Moderne.

Njihove su doze izvučene iz jedne od triju serija koje je suspendirala vlada u četvrtak, nakon što je ustanovljena kontaminacija nekoliko bočica.

Ministarstvo napominje da istražuje uzrok smrti i da nije sigurno postoji li uzročno-posljedična povezanost s cjepivom.

Trenutno nemamo dokaze da je te smrtne slučajeve izravno prouzročilo Modernino cjepivo. Važno je provesti formalnu istragu kako bi odredili postoji li veza, poručili su u subotu zajedničkim priopćenjem Moderna i njen japanski distributer Taketa.

Slika nije dostupna Povlače milijune doza cjepiva zbog pronađenog "stranog tijela", a dio je već upotrijebljen

Nepoznata je i narav čestica pronađenih u bočicama koje partnerska tvrtka izradila za Modernu u Europi.

Bočice su poslane u mjerodavni laboratorij na analizu, a inicijalna saznanja bit će dostupna početkom idućeg tjedna, ističu Moderna i Takeda.

Španjolska farmaceutska tvrtka ROVI koja je izradila bočicu poručila je u četvrtak priopćenjem da istražuje uzrok kontaminacije te serije, koja je distribuirana samo u Japanu.

ROVI navodi da je problem možda nastao na jednoj od njihovih proizvodnih linija.

Oko 44 posto Japanaca u potpunosti je cijepljeno, a zemlja se bori s rekordnim porastom broja zaraženih uslijed širenja zaraznije delta varijante.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti