Nakon Pixel pametnih telefona, stižu Googleovi pametni satovi

Glasine koje kruže internetom kažu kako će u prvom kvartalu sljedeće godine Google predstaviti dva pametna sata koji će raditi na Android Wearu 2.0

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2016. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Google godinama predstavljao pametne telefone iz Nexus serije u suradnji s partnerima, ovog mjeseca predstavili su prve 'made by Google' mobilne uređaje, a čini se kako sada planiraju predstaviti i dva pametna sata s kojima će napasti tržište kojim vladaju Apple i Samsung. O njihovim satovima govori se još od ljeta, a jučer je jedan od najpoznatijih insidera mobilne industrije Evan Blass na Twitteru objavio kako bi ih Google trebao predstaviti tijekom prvog kvartala sljedeće godine. Njihovi satovi radit će na novoj verziji operativnog sustava Android Wear koja će donijeti brojne novitete na Googleovu platformu za pametne satove. Prema glasinama koje posljednjih mjeseci kruže internetom i u čiju ćemo se istinitost uvjeriti tek početkom sljedeće godine kada Google službeno predstavi ove uređaje, oba modela pametnih satova bit će okrugla – veći model imat će više funkcija i bit će skuplji, dok će manji model biti namijenjen nezahtjevnim korisnicima. 

Kodno ime većeg modela je Angelfish te bi ovaj uređaj trebao biti sličan satovima poput Moto 360 i LG-jevog Urbana – imat će tri bočne tipke, od čega će tipka u sredini vjerojatno koristiti za navigaciju sučeljem, dok bi se ostale tipke mogle koristiti za odabir najvažnijih opcija i slično. Promjer sata trebao bi iznositi 43,5mm, imat će podršku za LTE, GPS i senzor za mjerenje otkucaja srca te bi se mogao koristiti kao samostalni uređaj za čiji rad nije potrebno povezivanje s telefonom. Kodno ime manjeg sata (promjer 42mm) je Swordfish i trebao bi biti sličan Pebbleovom Time Round satu i imat će samo jednu bočnu tipku sličnu 'kruni' na Apple Watchu. Za razliku od većeg sata, ovaj uređaj navodno neće imati niti GPS, niti podršku za LTE, a nije poznato hoće li imati senzor za praćenje otkucaja srca, dok je opcija koju će sigurno imati oba modela Googleov Assisent. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Googleovi modeli promijeniti nešto na tržištu pametnih satova na kojem je najviše uređaja prodao Apple, no općenito prodajne brojke nisu niti približno onakve kakve su analitičari ranije očekivali. Pokazalo se da velikom broju ljudi ne treba gadget kojeg će platiti nekoliko stotina dolara samo kako bi na njemu vidjeli obavijesti koje ionako imaju na pametnim telefonima, a ovakvi uređaji najzanimljiviji su sportašima jer na njima mogu pratiti pretrčane kilometre, spavanje, otkucaje srca i slično.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti