Nakon sabotaže, Teslina tvornica u Berlinu opet u pogonu

Zaposlenici u tvornici klicanjem su pozdravili Muska, koji je oko podneva razgovarao s njima u velikom šatoru u krugu tvornice.

Hina | 13.03.2024. / 15:51

Teslina tvornica (Foto: Afp)

 Šef Tesle Elon Musik stigao je u srijedu u Njemačku u posjet jedinoj europskoj tvornici proizvođača električnih automobila, nedaleko Berlina, otprilike tjedan dana nakon napada na opskrbu električnom energijom koji je zaustavio njen rad.

Proizvodnja u Teslinoj takozvanoj "giga-tvornici" u gradu Grünheideu bila je zaustavljena nekoliko dana zbog diverzije kojom je prekinuta opskrba tvornice električnom energijom.

Slika nije dostupna Napad na dalekovod pored Tesline tvornice izazvao raspravu o boljoj zaštiti infrastrukture

U međuvremenu je ljevičarska ekstremistička skupina preuzela odgovornost za napad. Prethodno nepoznata skupina Volcano proglasila se odgovornom za paljenje električnog transformatora koji, osim Tesle, opslužuje druge tvrtke i stanovnike grada.

Proizvodnja u tvornici Grünheide nastavljena je u srijedu.

Zaposlenici u tvornici klicanjem su pozdravili Muska, koji je oko podneva razgovarao s njima u velikom šatoru u krugu tvornice.

Nakon Muska, zaposlenicima se obratio i direktor tvornice Tesla André Thierig i zahvalio im na njihovom rješavanju situacije. Ovo je napad na 'Gigafactory', rekao je dodavši: Svi se držimo zajedno.

Thierig je također obećao djelatnicima promjene u godišnjim plaćama i sustav bonusa, ustvrdivši da sindikalni kolektivni ugovor za tvornicu nije potreban.

Slika nije dostupna Tesla objavila: Obustava proizvodnje u Njemačkoj stoji nas milijune

Lokalni dužnosnici u Njemačkoj zabrinuti su da bi napad na tvornicu mogao kod proizvođača električnih vozila izazvati promjenu planova o proširenju kapaciteta na toj lokaciji.

Planovi Tesle o proširenju kontroverzni su uglavnom zbog zabrinutosti o mogućem utjecaju na obližnja zaštićena močvarna područja.

Aktivisti za zaštitu okoliša postavili su prosvjedni kamp s kućicama na drveću u neposrednoj blizini tvornice, no policija je najavila da će to krajem tjedna ukloniti.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je prošlog tjedna da zbog obustave proizvodnje u tvornici nakon prekida opskrbe strujom trpi štetu koja se mjeri u stotinama milijuna eura.

Musk, poduzetnik milijarder, također posjeduje platformu društvenih medija X (bivši Twitter), privatnu tvrtku za svemirske letove Space X i brojne druge tvrtke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti