Nakon samo 6 mjeseci gasi se servis za streaming koji je trebao promijeniti način na koji gledamo videosadržaj na mobilnim uređajima

Ambicije su bile velike, no videoservis namijenjen prvenstveno mobilnim uređajima nije uspio privući velik broj korisnika, pogotovo tijekom pandemije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2020. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ideja koju su imali Jeffrey Katzenberg i Meg Whitman nije se činila loša - htjeli su iskoristiti činjenicu da se ljudi danas ne mogu odvojiti od svojih telefona te veliku popularnost servisa za videostreaming. Ta ideja rezultirala je servisom Quibi, koji je bio namijenjen isključivo korisnicima mobilnih uređaja te je sadržaj sniman upravo kako bi odgovarao ekranima telefona - postavljenim vertikalno i horizontalno.

Slika nije dostupna Veliki planovi i potpuno drukčiji pristup u odnosu na Netflix: Pokrenut novi videoservis Quibi

Namjera je bila ponuditi sadržaj podijeljen u kraće epizode, npr. između 5 i 10 minuta (što je idealno ako se vozite javnim prijevozom, čekate kod doktora i slično), a sa svojim idejom prikupili su nešto manje od 2 milijarde dolara investicije. No stvari za Quibi nisu krenule dobro od početka. Mogli smo čitati o neslaganju osnivača te kompanije, a i besplatni probni period pokazao je kako nema neke kritične mase korisnika koji bi bili zainteresirani za takav oblik videosadržaja.

Također, servis je predstavljen u najgore moguće vrijeme - tijekom globalne pandemije kada su mnogi najviše vremena provodili u svoja četiri zida pa nije bilo potrebe za pregledavanjem sadržaja na mobilnim uređajima, kada su u filmovima i serijama mogli uživati na velikim ekranima. Treba dodati kako za Quibi nije bilo niti nekog sadržaja, odnosno serija koje bi privukle pažnju većeg broja korisnika, a kada tome dodamo da na mreži ionako postoji nepregledna količina kratkog sadržaja na YouTubeu, TikToku i drugim mrežama, jasno je gdje su bili problemi Quibija.

Slika nije dostupna "Impresivni" videoservis Quibi mogao bi u potpunosti promijeniti način na koji gledamo TV sadržaj

Osnivači te kompanije jučer su objavili kako, samo šest mjeseci nakon njegova pokretanja, gase taj servis. Trenutačne pretplatnike obavijestit će do kada će sadržaj biti dostupan, dok će dio novca (koji im je ostao) vratiti investitorima. Da je Quibi u velikim problemima, nije bilo teško zaključiti još prošli mjesec kada je Katzenberg rekao da, zbog malog broja pretplatnika, istražuje opcije koje uključuju i potencijalnu prodaju. Zainteresiranih nije bilo te su Katzenberg i Whitman objavili da su iscrpili sve opcije te im ne preostaje ništa drugo nego staviti ključ u bravu svog servisa.

Izvor: NBC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti