Nakon vala omikrona japanski kolektivni imunitet blizu 90 posto

Imunitet japanske populacije na covid-19 dosegnuo je oko 90 posto u većim naseljenim područjima nakon nedavnog vala omikrona, no ta će se razina zaštite vjerojatno smanjiti za nekoliko mjeseci, prema studiji objavljenoj u utorak.

Hina | 27.09.2022. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ta razina takozvanog "imuniteta stada" odražava djelomičnu zaštitu dobivenu prirodnom infekcijom i cijepljenjem, prema Tokijskoj zakladi za istraživanje politika, koja je procijenila razine za 12 najnaseljenijih japanskih prefektura.

Test na COVID-19, ilustracija Zbog COVID-19 povećan je rizik od dugotrajnih poremećaja mozga

Ljudi u Tokiju, Osaki i južnoj prefekturi Okinavi stekli su većinu svog imuniteta kroz zarazu usred visokog broja slučajeva u tim područjima, posebno tijekom sedmog vala infekcija koji je dosegao vrhunac prošlog mjeseca, otkrili su znanstvenici.

Oko 65 posto stanovništva Japana primilo je barem jedno dopunsko cjepivo protiv covida, u usporedbi s oko 33 posto u Sjedinjenim Državama, na temelju vladinih podataka.

Japan je prošlog tjedna počeo distribuirati cjepiva prilagođena varijanti omikron.

Slika nije dostupna Varijanta BA.5. nikog ne pita je li bio zaražen: Ponovne zaraze koronavirusom povećavaju rizik od dugog COVID-a

Za novu dozu treba proći najmanje pet mjeseci od prethodnog cijepljenja, iako bi to moglo biti predugo da bi se pružila zaštita starijim i ranjivim skupinama ako se projicirani osmi val pojavi krajem godine, napisali su znanstvenici. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti