'Napad kakav nikada prije nismo doživjeli': Pokrenut 'cyber džihad' protiv Francuske

Hakeri ne biraju mete te se na udaru nalaze stranice gradova, banaka, medija, ali i npr. vrtlarskih kompanija na čijim se stranicama sada nalaze crne zastave IS-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2015. / 09:44

'Napad kakav nikada prije nismo doživjeli': Pokrenut 'cyber džihad' protiv Francuske

Nakon stravičnog napada na Charlie Hebdo, oglasila se hakerska grupa Anonymous koji su proglasili rat teroristima i najavili napade na internetske stranice na kojima se širi džihadistička propaganda i regrutiraju novi teroristi. No, u cyber rat uključile su se i islamske hakerske grupe te je od napada u Parizu do danas napadnuto ili srušeno oko 19 tisuća francuskih internetskih stranica. 'Ovo je napad kakav još nikada prije nismo doživjeli', komentirao je za USA Today zapovjednik cyber divizije u francuskoj vojsci Arnaud Coustilliere i dodao kako je 'ovo prvi puta da je neka zemlja suočena s tako velikim valom cyber napada'.

S obzirom na brojku od 19 tisuća napadnutih stranica, brojni mediji govore da je ovdje riječ o cyber džihadu u kojem su brojne stranice neko vrijeme bile nepristupačne ili su hakeri na njima izmijenili naslovnice i na njih postavili zastave IS-a i razne poruke (poput 'Smrt Francuskoj', 'Smrt Charlieu', 'Sloboda Palestini' i slično). Hakeri nisu birali mete pa su tako napadnute stranice francuskih medija, banaka, ali i npr. jedna vrtlarska kompanija, dok se na početnim stranicama brojnih internetskih stranica manjih gradova u okolici Pariza nalaze fotografije crnih zastava IS-a. Sigurnosni stručnjak Dan Holden iz Arbor Networksa kaže kako ovo ipak nije ništa neuobičajeno za geopolitičke sukobe te da je danas normalno da se na cyber prostoru reflektira situacija iz stvarnog svijeta te svaki veliki događaj – od ovakvih terorističkih napada preko izbora pa čak i sportskih događaja, prate i brojni hakerski napadi. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti