Napad na Apple i Samsung: Microsoft priprema Surface Phone

Tehnološki novinari pohvalili su Microsoftov Surface hibrid i prvi prijenosnik, a ova kompanija sada priprema i Surface pametni telefon

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2015. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je potrošio milijarde dolara na Nokiju, poboljšali su mobilni operativni sustav i nedavno predstavili prve pametne telefone koji rade na Windowsima 10, no telefoni koji rade na mobilnim Windowsima i dalje ne mogu uspješno konkurirati iPhoneu i brojnim Androidima. Udio Windowsa na mobilnim uređajima pao je na skoro pa zanemariv postotak, a u Microsoftu će to pokušati promijeniti s novim modelom pametnog telefona na kojem rade već dugo vremena. O njihovom Surface telefonu piše se već godinama – do sada nisu objavljene nikakve službene informacije iz samog Microsofta, no prema glasinama koje su se na internetu pojavile ovog tjedna, njegovo predstavljanje možemo očekivati sljedeće godine.

Glasine kažu kako Panos Panay, šef odjela zaduženog za razvoj hardvera u Microsoftu, nije previše zadovoljan s trenutnim najjačim modelima Lumia telefona te pod brandom Surface želi predstaviti snažan i atraktivan pametni telefon koji će moći konkurirati najboljim uređajima. Treba napomenuti kako su posljednji mobilni uređaji koje je predstavila ova kompanija – hibrid Surface Pro i njihov prvi prijenosnik Surface Book oduševili većinu tehnoloških novinara te je prema nekima Microsoftov prijenosnik jedan od najboljih laptopa na tržištu. Sada je pitanje može li Panay sličan recept primijeniti i s pametnim telefonima i predstaviti telefon koji će biti atraktivniji, odnosno korisnicima zanimljiviji od iPhonea, Samsungovih Galaxy S (Edge) modela, odnosno Sonyjevih Xperija, LG-jevih G telefona i ostalih top modela. Trenutne glasine kažu kako inženjeri ove kompanije testiraju različite tehnologije – navodno će Surface telefon pokretati Intelovi procesori, a konkretne informacije o samom uređaju trebali bi saznati u drugoj polovici sljedeće godine kada bi ga Microsoft trebao i službeno najaviti.

Kao jedna od najatraktivnijih opcija ovog telefona spominje se Continuum (opcija dostupna i na drugim Windows 10 mobilnim uređajima) koja, povezivanjem telefona putem posebnog docka s monitorom, omogućuje korištenje mobilnih uređaja kao klasičnih računala, a u kombinaciji sa snažnim procesorom, upravo bi ova opcija mogla privući korisnike koji više uopće ne bi trebali nositi prijenosno računalo, već će računalo (doslovno) nositi u džepu.  

Izvor: Windows Central

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti